دانشگاه عاوم پزشکی بیرجند ، tabei.m2000@ yahoo.com
چکیده: (3714 مشاهده)
مقدمه و هدف: کنترل قند خون در بیماران دیابتی بسیار مهم بوده و سبب پیشگیری از عوارض دیابت می گردد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه سطح قند خون بیماران دیابتی از ساق پا با روش استاندارد نمونه گیری نوک انگشت دست و نمونه خون وریدی بود.
مواد و روش ها: دراین مطالعه توصیفی- مقایسه ای ، از 260 بیمار دیابتی پس از تکمیل فرم اطلاعات دموگرافیک، نمونه قند خون غیر ناشتا ابتدا از ورید اخذ، و بطور همزمان نمونه مویرگی بوسیله گلوکومتر از انگشت وسط دست چپ و یک سوم میانی عضله ساق پای چپ گرفته و نتایج آن با نمونه خون ورید مقایسه شد. داده های مطالعه در نرم افزار SPSS نسخه 14و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی آزمون های آماری ویلکاکسون و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد. مقادیر P در سطح کمتر از 05/0 معنی دار لحاظ گردید.
یافته ها: نتایج حاصل از آزمون اسپیرمن نشان دهنده ی وجود ارتباط معنی داری بین قند خون نوک انگشت دست و ساق پا و ورید بود (001/0>p)، همچنین نتایج نشان داد که میانگین قند خون گرفته شده از انگشت 10 میلی گرم در دسی لیتر و میانگین قند خون گرفته شده از ساق پا 17 میلی گرم در دسی لیتر کمتر از قند خون وریدی بود.
بحث و نتیجه گیری: تفاوت قند خون نمونه مویرگی نوک انگشت و ساق پا با نمونه وریدی قند خون بیماران دیابتی از لحاظ بالینی قابل چشم پوشی و می توان از این نقاط جهت خودپایشی قند خون به جای نمونه وریدی استفاده کرد.
Tabei M, Basiri- Moghadam M, Mohammadpour A, Rajabi R. Comparison of Blood Glucose Measurements Using Samples Obtained From the Calf, Fingertip, and Venous in Patients with Type II Diabetes. J Diabetes Nurs 2016; 4 (4) :51-61 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-154-fa.html
تابعی منیره، بصیری مقدم مهدی، محمدپور علی، رجبی راحله. مقایسه سطح قند خون بیماران دیابتی نوع 2 در پایش قند خون ساق پا، نوک انگشت دست و ورید. فصلنامه پرستاری دیابت. 1395; 4 (4) :51-61