کشف تجربه زیست سلامت مدار نزد بیماران دیابتی: یک مطالعه پدیدارشناسی
سعید پژوهان فرد ، محمدتقی ایمان ، محمدتقی عباسی شوازی ، رقیه خسروی
گروه جامعه شناسی و برنامه ریزی اجتماعی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، s.pajoohan1350@gmail.com
مقدمه و هدف: در این تحقیق دیابت از بعد کیفی پدیدار شناسی مورد توجه قرار گرفت. پدیدارشناسی به‌منزله روشی برای بیان و توصیف تجربه و فرایندهای معنا دهی، می‌تواند توصیف جامعی از تجربه انسان از بیماری ارائه دهد. دیابت در بیماران دیابتی به طور ریشه ای و عمیق با ابعاد متفاوت زیست جهان آن ها مرتبط است. از این رو هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی تجارب بیماران دیابتی در جهت فهم عمیق تر زیست سلامت مدار بود.
مواد و روش ها: این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدار شناسی شوتز انجام گرفت و به همین دلیل، محقق از مصاحبه عمیق و متوالی به عنوان ابزاری برای کسب توصیفات تجربه زیسته استفاده نمود. در مجموع 21 فرد دیابتی ساکن شهر جهرم به روش نمونه گیری هدفمند در طول یک دوره 8 ماهه مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش Schutz تحلیل و طبقه بندی گردیدند.
یافته ها: یافته ها مشتمل برشش مضمون اصلی خود مراقبتی، خواب، کنترل وزن، سلامت جسمانی، سلامت جنسی و  سلامت روانی  و 21 مضمون فرعی بود.
نتیجه گیری: اصلاح زیست سلامت مدار در بیماران دیابتی نیاز به نگرشی همه جانبه است. بیماران دیابتی زیست سلامت مدار را تجربه کردند. به نظر می رسد که خودمراقبتی، سلامت جسمی، سلامت روانی و سلامت جنسی در تجربه  زیست سلامت مدار بیماران دیابتی نقش مهمی دارند.

واژه‌های کلیدی: دیابت، تجربه زیسته، زیست سلامت مدار، جهرم
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: برنامه مراقبتی پرستاری دیابت
دریافت: 1402/10/28 | پذیرش: 1403/1/20 | انتشار: 1403/1/20

Research code: IR.US.PSYEDU.REC.1402.008