محیا علائی شهمیری ، مژگان نیکنام ، فریبا علائی شهمیری ، نکیسا محمدپور
گروه روانشناسی ،دانشکده علوم تربیتی و مشاوره ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن ، تهران، ایران ، nicknam.mojgan@gmail.com
مقدمه و هدف: دیابت بیماری مزمنی است که کیفیت زندگی و سلامت روان بیماران را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هدف این مطالعه بررسی ویژگی‌های شخصیتی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به دیابت و پیش دیابت در مقایسه با افراد سالم بوده است.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی - تحلیلی بر روی 207 نفر (70 دیابتی، 68 پیش‌دیابتی و 69 فرد سالم) انجام شد. برای جمع آوری داده، از نسخه فارسی پرسشنامه صفات شخصیتی و پرسشنامه تنظیم هیجان شناختی گارنوفسکی استفاده شد تجزیه و تحلیل آماری داده توسط نرم افزار SPSS  نسخه 20 انجام شد ومتغیرها در سه گروه توسط آزمون مانکوا با سطح معناداری 0/05مقایسه شدند.

یافته ها: سه گروه از نظر توزیع جنسیتی تفاوتی نداشتند، اما میانگین سنی آنها بطور معنی داری متفاوت بود(گروه دیابتی 10/35±51/14، پیش دیابتی: 10/60±44/79، سالم: 10/54±40/88 سال؛0/001>P). در زیرمقیاس‌های ابعاد شخصیت، بین سه گروه تفاوت معناداری دیده نشد.در راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، میانگین نمرات سرزنش خود و نشخوار فکری در گروه دیابتی بطور معناداری بیشتر از گروه‌های پیش‌دیابتی و سالم بود (به ترتیب0/02=P و0/09=P). این نتیجه در مورد تمرکز مجدد بر برنامه ریزی بالعکس بود. همچنین میانگین نمرات تلقی فاجعه‌آمیز در گروه دیابتی (12/80±80/12) و پیش دیابتی (12/49±3/33) بصورت معناداری بیشتر از گروه سالم (11/17±3/11؛0/02= P) بود.
نتیجه گیری: استفاده از راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجانی  میتواند علاوه بر افراد دیابتی، سلامت روان مبتلایان به پیش دیابت را نیز کاهش دهد. این یافته ها مؤید ضرورت مشاوره روانشناسی به عنوان بخشی از پروتکل های درمانی در هر دو گروه بیماران دیابتی و پیش دیابتی می باشد.

واژه‌های کلیدی: ویژگی‌های شخصیتی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، دیابت، پیش‌دیابت، سلامت روان
دریافت: 1400/7/28 | پذیرش: 1400/10/5 | انتشار: 1400/11/19

Research code: A-10-505-1
Ethics code: IR.IAU.SRB.REC.1399.159