مقدمه و هدف: دیابت نوع 2 از شایعترین اختلالات متابولیسمی است و بخاطر عوارضی که برجای می گذارد، سالانه هزینه های هنگفتی را به سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل می کند. یکی از معیارهای تشخیص و کنترل دیابت، اندازه گیری سطح هموگلوبین گلیکوزیله می باشد. در مطالعات جداگانه تأثیرات مثبت گیاهان دارویی از جمله شوید و زرشک بر روی قند خون مورد بررسی قرار گرفته است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای تأثیر قرص شوید و آب زرشک بر میزان هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود. 70 نفر بیمار که شرایط ورود به مطالعه را داشتند با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف وارد مطالعه و به طور تصادفی به دو گروه مصرف کننده قرص شوید و مصرف کننده آب زرشک تقسیم شدند. در ابتدا هموگلوبین گلیکوزیله تمامی نمونهها اندازه گیری شد. سپس گروه ها به مدت 6 هفته تحت درمان با قرص شوید و آب زرشک قرار گرفته و مجدداَ هموگلوبین گلیکوزیله آنها سنجیده شد.اطلاعات به دست آمده با آزمونهای t مستقل و زوجی با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: براساس نتایج، بین میانگین هموگلوبین گلیکوزیله گروه مصرف کننده قرص شوید و آب زرشک قبل از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت،. همچنین بعد از مداخله نیز میانگین هموگلوبین گلیکوزیله دو گروه تفاوت معنی دار آماری دیده نشد
بحث و نتیجه گیری: با توجه به کاهش معنی دار سطح هموگلوبین گلیکوزیله در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله، می توان مصرف گیاه شوید و آب زرشک را با توجه به تمایل و یا حساسیت بیماران دیابتی، به آنها توصیه نمود.
Shahdadi H, Mansouri A. A Comparative Study on the Effect of Pills and Barberry Juice on Glycosylated Hemoglobin in Patients with Type 2 Diabetes. J Diabetes Nurs 2017; 5 (3) :232-240 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-296-fa.html
شهدادی حسین، منصوری علی. بررسی مقایسه ای تأثیر قرص شوید و آب زرشک بر میزان هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. فصلنامه پرستاری دیابت. 1396; 5 (3) :232-240