دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، EhsanRangraz@yahoo.com
چکیده: (5223 مشاهده)
مقدمه و هدف: با توجه به هشدار سازمان بهداشت جهانی، شیوع بالای دیابت و عوارض ناشی از آن در دوران بارداری و عدم وجود اطلاعاتی درباره میزان درک خطر دیابت و عوارض آن در زنان دارای سابقه دیابت بارداری تصمیم گرفته شد، این میزان مورد ارزیابی قرار گیرد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بهصورت مقطعی و با روش نمونهگیری تصادفی ساده در بین 315 زن با سابقه دیابت بارداری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد درک خطر دیابت ( RPS-DD )1 بود. در این مطالعه مقطعی میزان درک بیمار نسبت به خطر دیابت در حیطههای مختلف و ارتباط آن با سایر متغیرها مورد بررسی واقع شد.
یافتهها : میانگین سنی افراد مورد مطالعه 3/6 ± 36/30 بود. 69 درصد از مادران داشتن دیابت بارداری را از عوامل خطر ابتلا به دیابت میدانستند و 33 درصد نیز شانس ابتلا به دیابت در مقایسه با زنان هم سن خود را بالاترمی دیدند. بیش از نود درصد مادران درک خطر بالایی از ابتلا به دیابت داشتند.
بحث و نتیجهگیری: با وجود اینکه درک خطر دیابت در زنان با سابقه دیابت بارداری بالا بود و درصد زیادی از آنها اعتقاد داشتند که در سبک زندگیشان تغییراتی برای عدم ابتلا به دیابت ایجاد کردهاند، اما معیارهای نشاندهنده این واقعیت از قبیل میزان مصرف میوه و سبزی، میزان فعالیت فیزیکی و شاخص توده بدنی ( BMI )2 این مادران در سطح مطلوبی قرار نداشت . در کنار آموزش باید به اهمیت پیگیری زنان، برنامههای مراقبت در منزل و مشاوره حضوری توجه بیشتری معطوف شود.
rangraz E, Hajbagheri A, Ramezanzadeh Z, Heydari Z. Risk Perception for Developing Diabetes in Women with a Prior History of Gestational Diabetes Mellitus in Kashan City in 2013. J Diabetes Nurs 2014; 2 (3) :57-68 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-88-fa.html
رنگرز احسان، حاج باقری علی، رمضان زاده زهرا، حیدری زهرا. بررسی میزان درک خطر دیابت در زنان با سابقه دیابت بارداری در شهر کاشان 1392. فصلنامه پرستاری دیابت. 1393; 2 (3) :57-68