مربی دانشکده پرستاری و مامایی زاهدان ،عضو مرکز تحقیقات پرستاری جامعه زاهدان،ایران ، farezaei24@gmail.com
چکیده: (584 مشاهده)
مقدمه و هدف:دیابت یک بیماری مزمن است که نیاز به مدیریت و حمایت مستمر دارد، به ویژه در خانواده هایی که فرزندانشان تحت تأثیر این بیماری قرار دارند. هدف این بررسی سیستماتیک تأثیر مداخلات خانواده محور بر خانوادههایی است که دارای کودکانی با بیماری دیابت نوع یک هستند.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری هدفمند و یکپارچه می باشد. در ابتدا یک جستجوی جامع با کلمات کلیدی«مداخله»، «دیابت»،«کودک»،«خانواده» در پایگاههای داده الکترونیکی PubMed، Google Scholar, springerو Science Directبرای شناسایی مطالعات مرتبط منتشر شده بین سالهای 2010 و 2024 انجام شد. مطالعاتی که در مورد تأثیر مداخلات خانواده محور بر خانوادههای دارای فرزندان مبتلا به دیابت نوع یک بودند، وارد مطالعه شدند. دراین جستجوی مروری در مجموع نتایج 8 مطالعه که معیارهای ورود را داشتند تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج جستجوی اولیه شامل 100مقاله بود که با بررسی جزیی تر با توجه به هدف پژوهش حاضر حدود 8 مقاله انتخاب شدند. اکثر مقالات مداخله محور بودند. یافته های این مقالات نشان داده است که مداخلات خانواده محور میتواند تأثیر قابلتوجهی بر مدیریت دیابت در خانوادهها داشته باشد که منجر به بهبود پیروی از رژیمهای درمانی، کنترل بهتر قند خون و افزایش کیفیت زندگی برای کودکان و والدین میشود. با این حال، نیاز به تحقیقات بیشتر برای کشف مکانیسم هایی وجود دارد که از طریق آن مداخلات خانواده محور بر تغییر رفتار در خانواده هایی که دارای کودکان دیابتی هستند، میتواند تأثیر مثبتی داشته باشد.
نتیجه گیری: این بررسی بر اهمیت گنجاندن تکنیکهای خانواده محور در مداخلات با هدف حمایت از خانوادههای دارای کودکان مبتلا به دیابت نوع یک تأکید میکند.