بررسی تاثیر برنامه شناختی رفتاری بر سبک زندگی افراد پره دیابتیک
فاطمه بهرام نژاد ، اعظم جهانگیری مهر ، رضا نگارنده ، عصمت شمالی نصب
دانشکده پرستاری تهران ، esmatshomalinasab@gmail.com
مقدمه و هدف: با توجه به اهمیت سبک زندگی در پیشگیری از دیابت در افراده پره دیابتیک، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه شناختی رفتاری بر سبک زندگی افراد پره دیابتیک انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر شبه تجربی در فاصله تیرماه 1399 تااردیبهشت 1401در درمانگاه های تخصصی دیابت وابسته به پژوهشگاه علوم و غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 42 نفر از افراد پره دیابتی در پژوهش شرکت کردند. بعد از تخصیص تصادفی در هر دو گروه، داده ها از طریق پرسشنامه های International Physical activity Questionnaire، Adolescence Food Habit Checklist، Glover–Nilsson Smoking Behavioral Questionnaire (GN-SBQ جمع آوری شدند.
یافته ها:  یافته های پژوهش نشان داد که متغییر عادات غذایی بزرگسالان در گروه مداخله قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری داشت (p<.001 , p=.480).  متغییر وابستگی به دخانیات  در گروه مداخله و کنترل ، قبل و بعد از مداخله ، تفاوت آماری معناداری داشته است(p=.084 , p=.241). با توجه به میانگین رفتارهای غذایی گروه مداخله نسبت به میانگین گروه کنترل، اثر برنامه شناختی رفتاری موجب افزایش معنادار رفتارهای غذایی در گروه مداخله شده است(F=27.87 ,P<.001).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، در ارتباط با اثر بخشی مداخله آموزشی برنامه شناختی رفتاری بر وضعیت فیزیکی  بزرگسالان، اثرات رفتاری، شناختی و اجتماعی وابستگی به دخانیات و عادات غذایی  افراد پره دیابتیک می توان از این مدل در برنامه های آموزشی جهت پیشگیری از ابتلا به دیابت و  اقدام کرد.

واژه‌های کلیدی: پره دیابتیک، سبک زندگی، فعالیت فیزیکی، رفتار غذایی، ترک سیگار، برنامه شناختی رفتاری
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: برنامه مراقبتی پرستاری دیابت
دریافت: 1402/10/2 | پذیرش: 1402/12/13 | انتشار: 1403/1/20

Research code: IRCT, IRCT20111203008286N10