محمد محمدی ، مریم شیوان پور ، علی خسروی بنجار
دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران ، mshivanpoor@gmail.com
مقدمه و هدف: دیابت بیماری مزمنی است که جهت کنترل مؤثر، جلوگیری از پیشرفت و عوارض آن، نیازمند رفتارهای مراقبت از خود می باشد. افرادی که دارای بیماری مزمن هستند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند که یکی از آنها رضایت مندی از زندگی است که برای رفع آن می توان از شیوه های مختلفی استفاده کرد. با توجه به اثرات مثبت باورهای خودکارآمدی و سازگاری مذهبی، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سازگاری مذهبی با باور خودکارآمدی در بیماران دیابتی نوع 2 انجام شده است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش، بیماران دیابتی مراجعه کننده به بخش داخلی بیمارستان امیرالمومنین علی(ع) بودند که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند و سه پرسشنامه شامل مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه سازگاری مذهبی و پرسشنامه خودکارآمدی را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 22 و با استفاده از آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آمار تحلیلی (تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون ) انجام شد.
یافته ها: میانگین نمره ی سازگاری مذهبی 36/56 و میانگین آن در باور خودکارآمدی 37/54 به دست آمد که نشان دهنده این است که سازگاری مذهبی و باور خودکارامدی در بیماران دیابتی نوع 2 در سطح مطلوب بوده است. بر اساس آزمون آماری همبستگی پیرسون بین باور خودکارآمدی و سازگاری مذهبی ارتباط معنی دار وجود دارد، بطوری که می توان گفت هرچه سازگاری مذهبی بیشتر باشد باورخودکارآمدی افزایش می یابد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد افزایش سازگاری مذهبی بر میزان خودکارآمدی نمونه مورد بررسی موثر بوده است. خودکارآمدی از سوی دیگر به سازگاری با مشکلات زندگی از طریق سازگاری مذهبی تاثیرگذار است و به تغییر کیفیت و رضایت زندگی افراد منجر می شود.
واژه‌های کلیدی: سازگاری مذهبی، خودکارآمدی، دیابت
دریافت: 1402/6/21 | پذیرش: 1403/1/23 | انتشار: 1402/11/10

Research code: 111111111
Ethics code: IR.ZBMU.REC.1399.053