سمانه متقی ، اسحق رحیمیان بوگر ، شهاب مرادی ، نعمت ستوده اصل
دانشگاه سمنان ، i_rahimian@semnan.ac.ir
مقدمه و هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر مدیریت استرس به صورت حضوری و آنلاین بر خودکارآمدی در مدیریت دیابت و تبعیت از درمان بیماران مبتلا به دیابت در دوره پاندمی کرونا انجام شد.
 روش: روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت پارسیان شهر تهران در سال 1400 بود. با روش تصادفی ساده در هر گروه 15 نفر حضور داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل خودکارآمدی مدیریت دیابت وندربیل و همکاران (1999) و پرسشنامه تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به بیماری مزمن بوده است. درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر مدیریت استرس به صورت حضوری و آنلاین در 8 جلسه 90 دقیقه­ای به صورت گروهی اجرا شد. داده‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم افزار SPSS. V23 تحلیل شدند.
 یافته ها: درمان شناختی – رفتاری مبتنی بر مدیریت استرس به صورت حضوری و آنلاین تأثیر معناداری بر خودکارآمدی در مدیریت دیابت دارد و تفاوتی بین روش­های حضوری و آنلاین در میزان اثربخشی مشاهده نشد. همچنین، ارائه مداخله به صورت حضوری و آنلاین تأثیر معناداری بر تبعیت از درمان  دارد و میزان تأثیر مداخله حضوری بیشتری از مداخله آنلاین است (05/0>P).
 نتیجه گیری: تکیه بر نتایج این مطالعه به نظر می­رسد روش آنلاین ارائه درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر مدیریت استرس می­تواند در شرایط قرنطینه برای ارائه خدمات روان­شناسی به بیماران دیابت مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: درمان شناختی – رفتاری، مدیریت استرس، خودکارآمدی، تبعیت از درمان، دیابت، کرونا.
دریافت: 1401/3/7 | پذیرش: 1401/4/26 | انتشار: 1401/5/10

Research code: 1284825393987231399162362375
Ethics code: IR.IAU.SHAHROOD.REC.1400.012

Mottaghi S, Rahimian Boogar I, Moradi S, Sotodehasl N. Effectiveness of Face-to-Face and Online Methods of Cognitive-Behavioral Therapy Based on Stress Reduction on Diabetes Management Self-Efficacy and Adherence to Treatment among Patients with Diabetes during the Coronavirus Pandemic. J Diabetes Nurs 2022; 10 (2) :1844-1861