دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، mehrabbeyk@gmail.com
چکیده: (2278 مشاهده)
مقدمه و هدف: با توجه به شیوع بالای دیابت در دنیا و سیر پیشرفت بیماری، عواملی از قبیل خودکارآمدی و عزت نفس یکی از موضوعات مهم در مدیریت بیماری به شمار می آید. این مطالعه با هدف مقایسه آموزش خانواده محور و بیمار محور برخودکارآمدی و عزت نفس بیماران مبتلا به دیابت نوع2 انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی بر روی 84 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. پرسشنامه های استاندارد خودکارآمدی در مدیریت دیابت و عزت نفس کوپراسمیت استفاده گردید. نمونه ها پس از تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله خانواده محور و بیمار محور در 7 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای شرکت کردند و یک ماه پس از پایان مداخله مجدد پرسشنامه ها تکمیل گردید و داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر و تی زوجی و مستقل در نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: شرکت کنندگان قبل از مداخله از لحاظ میانگین نمره خودکارآمدی و عزت نفس با یکدیگر اختلاف معناداری نداشتند(p>0.05) . پس از انجام مداخله با وجود این که میانگین نمره این دو متغیر در هر دو گروه افزایش یافته بود اما افزایش در گروه آموزش خانواده محور به طور معناداری بیشتر از گروه آموزش بیمار محور بود(p<0.001).
نتیجه گیری: نتایج حاکی از تأثیر بیشتر آموزش های خانواده محور نسبت به بیمار محور در راستای افزایش خودکارآمدی و عزت نفس بیماران مبتلا به دیابت است. در همین راستا پیشنهاد می شود آموزش خانواده محور در سایر زمینه های مرتبط با دیابت نیز مورد بررسی قرار گیرد.
Fallah B, Moghanippur F, Nasiriani K, Madadizadeh F, Mehrabbeik A. A Comparative Study of the Effect of Family-centered and Patient-centered Education on Self-efficacy and Self-esteem of Patients with Type II Diabetes. J Diabetes Nurs 2022; 10 (1) :1783-1795 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-522-fa.html
فلاح بهاره، مقنی پور فاطمه، نصیریانی خدیجه، مددی زاده فرزان، محراب بیک اکرم. بررسی مقایسه ای تأثیرآموزش خانواده محور و بیمار محور برخودکارآمدی و عزت نفس بیماران مبتلا به دیابت نوع 2. فصلنامه پرستاری دیابت. 1400; 10 (1) :1783-1795