:: دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1393 ) ::
بررسی اپیدمیولوژیک عوامل خطر اصلی مبتلایان به دیابت تیپ دو شهرستان کاشمر
زهره سادات هاشمی بنجار ، حسین شهدادی ، الهه اسدی بیدمشکی ، فهیمه خوشابی ، سیدهادی هاشمی ، نیره سادات هاشمی
و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ، Hashemi_z_s@yahoo.com

مقدمه و هدف: دیابت شایع­ترین بیماری مزمن متابولیک است. مطالعات نشان داده است که با شناسایی به موقع و مراقبت صحیح می­توان از عوارض حاد و مزمن آن پیشگیری نمود. هدف از این پژوهش بررسی اپیدمیولوژیک عوامل خطر اصلی در مبتلایان به دیابت تیپ دو شهرستان کاشمر جهت در نظر گرفتن تمهیدات پیشگیری از بیماری و عوارض ناشی از آن  می­­­­­­­­باشد.

مواد و روش­ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، 400 بیمار مبتلا به دیابت تیپ دو (200 زن و 200 مرد) مراجعه کننده به کلینیک داخلی بیمارستان مدرس کاشمر شرکت نمودند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود و اندازه­گیری قد و وزن با استفاده از روش استاندارد و فشارخون در دو نوبت با استفاده از فشارسنج جیوه­ای استاندارد در وضعیت نشسته اندازه­گیری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

یافته­ها: یافته­ها نشان­ داد که میانگین سن، وزن و فشارخون سیستولی واحدهای پژوهش به ترتیب 19/57 ،51/76 و71/134 بود. همچنین بین وجود عوارض و عواملی مانند، کشیدن سیگار p=0.005) فعالیت فیزیکی p=0.000) پرفشاری خون p=0.000)چاقی p=0.009))، و مصرف آسپیرین p=0.000)) ارتباط معنی­دار وجود داشت.

بحث و نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که فاکتورهای پرخطر قابل اصلاح در مبتلایان به دیابت تیپ دو وجود دارد. به نظر می­رسد که اساس پیشگیری از بیماری و عوارض آن، برپایه آموزش کارکنان بهداشتی درمانی، بیماران و خانواده آنها و در نهایت جامعه و نیز غربالگری افراد در معرض خطر ابتلاء به دیابت است تا بیشتر زیستن با بهتر و سالم زیستن همراه  شود.

واژه‌های کلیدی: اپیدمیولوژی، دیابت تیپ دو، عوامل خطر اصلی.
دریافت: 1392/12/5 | پذیرش: 1392/12/5 | انتشار: 1392/12/5

Hashemi bonjar Z, Shahdadi H, Assadibidmeshki E, Khoshabi F, hashemi S H, hashemi N S. An Epidemiologic Study of Type 2 Diabetes Risk Factors in Kashmar . J Diabetes Nurs 2014; 2 (1) :44-50

هاشمی بنجار زهره سادات، شهدادی حسین، اسدی بیدمشکی الهه، خوشابی فهیمه، هاشمی سیدهادی، هاشمی نیره سادات. بررسی اپیدمیولوژیک عوامل خطر اصلی مبتلایان به دیابت تیپ دو شهرستان کاشمر . فصلنامه پرستاری دیابت. 1393; 2 (1) :44-50

دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها