تاثیر آوای طبیعت بر استرس،‌ اضطراب، افسردگی و کیفیت خواب بیماران دیابتی نوع ۲
ابوالفضل راهبر ، محمدرضا فیروزکوهی ، مژگان رهنما ، عبدالغنی عبدالهی محمد
دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران ، abdalqani@gmail.com
چکیده:   (2029 مشاهده)
مقدمه و هدف: بیماران دیابتی نوع 2 مشکلات متعدد جسمی و روانی مثل استرس،‌ اضطراب، افسردگی و اختلالات کیفیت خواب را تجربه می کنند که نیازمند اقدامات لازم است. تاکنون مطالعات اندکی اثربخشی آوای طبیعت بر اختلالات خلقی و خواب بیماران را سنجیده است، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آوای طبیعت بر استرس، اضطراب، افسردگی و کیفیت خواب بیماران دیابتی نوع ۲ انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۴۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ در دو گروه مداخله و شاهد مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اضطراب، استرس، و افسردگی ((DASS-21 و کیفیت خواب پیتزبرگ قبل و پس از یک هفته از زمان مداخله آوای طبیعت جمع آوری شدند. گروه مداخله به مدت یک هفته روزانه ۲ بار صبح و شب قبل از خواب، و در هر مرحله به مدت ۲۰ دقیقه به فایل صوتی حاوی آوای طبیعت گوش دادند. گروه شاهد نیز  برنامه مراقبت پرستاری معمول را دریافت می‌کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج آزمون تی مستقل تفاوت معنی دار آماری در میانگین نمرات استرس(11/70±3/14)  درمقابل(9/60±3/57)،  اضطراب (9/50±3/32) در مقابل(8/05±3/31)،  افسردگی (9/25±3/77) درمقابل (9/30±4/07) و کیفیت خواب (9/22±3/61) در مقابل (9/44±4/06) بیماران دیابتی بین دو گروه مداخله و شاهد را در پس آزمون نشان نداد. اما نتایج آزمون آنکوا با کنترل نمرات پیش آزمون تفاوت معنی داری را در میانگین نمرات استرس بین گروه مداخله و شاهد) را کاهش داد.
نتیجه گیری: آوای طبیعت استرس بیماران دیابتی را کاهش داد اما بر اضطراب،افسردگی و کیفیت خواب آنها تاثیر قابل‌توجهی ندارد.
واژه‌های کلیدی: آوای طبیعت، استرس، اضطراب، افسردگی، کیفیت خواب، موسیقی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری دیابت در خانه
دریافت: 1400/9/30 | پذیرش: 1400/10/20 | انتشار: 1400/11/19

Research code: 0000