نیکوئی فاطمه. اثربخشی برنامه تلقیح استرس بر تبعیت از درمان بر اساس شاخص هموگلوبین گلیکوزیله (A1C) در مبتلایان به دیابت نوع دو. فصلنامه پرستاری دیابت. 1400; 9 (3) :1648-1659
URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-484-fa.html
دانشگاه پیام نورمرکزی ، f.nequee@yahoo.com
چکیده: (2606 مشاهده)
مقدمه و هدف: عوارض و مشکلات دیابت با تبعیت از درمان قابل کنترل است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان تلقیح استرس بر تبعیت از درمان بیماران دیابت نوع 2 با شاخص HbA1C بوده است.
مواد و روش ها: روش پژوهش، نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل بیماران دیابت نوع2 دارای پرونده بیمارستان امام خمینی شهرستان محلات در سال99-1398بود. 50 بیمار دیابتی نوع 2 به صورت نمونهگیری دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تبعیت از درمان و آزمایش همگلوبین A1C برای هردو گروه بود. طی 10 جلسه 90 دقیقهای برای گروه آزمایش فنون آموزش تلقیح استرس اجرا گردید. پس از اجرای درمان روی هر دو گروه، مجدداً پرسشنامه و آزمایش خون برای بررسی هموگلبین A1C انجام گردید و دادههای گردآوری شده با استفاده از تحلیل کواریانس یکراهه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج حاصل از پژوهش، نشان داد که میانگین نمرات تبعیت از درمان دارویی تبعیت از رژیم غذایی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش یافته بود که این افزایش از نظر آماری معنی دار بود. نتایج بیانگر کاهش معنیدار میانگین هموگلوبین A1C در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بود.اما کاهش میانگین نمرات تبعیت درمانی در فعالیت فیزیکی معنادار نبود.
نتیجه گیری: یافتههای مطالعه حاضر می تواند به عنوان روشی جهت کنترل هموگلوبینA1C به کار رود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مداخلات برای دیابت دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/6/27 | انتشار: 1400/7/25