سیما بادپر ، سعید بختیارپور ، علی رضا حیدرئی ، فردین مرادی منش
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ، saeedb81@yahoo.com
مقدمه و هدف: سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که بیش از 346 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت نوع 2  هستند. این تعداد احتمالاً تا سال 2030 بدون مداخله بیش از دو برابر خواهد بود. نیاز بیماران دیابتی فقط به کنترل گلوکز خون محدود نمی شود بلکه پیشگیری از عوارض نیز و توان بخشی جسمی و روانی نیز لازم است لذا این پژوهش با هدف آزمون مدل علی خود مراقبتی بر اساس افسردگی و ذهن آگاهی از طریق سبک زندگی سلامت محور در بیماران مبتلا به دیابت انجام شد.
روش پژوهش: جامعۀ آماری شامل کلیه بیماران میانسال مبتلا به دیابت مراجعه کننده به متخصصین غدد شهر تهران در سال1397 بود که از بین آنها 195 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انخاب شدند. و به پرسشنامه های افسردگی، ذهن اگاهی، سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و خودمراقبتی دیابت پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار Amos تحلیل شدند.
یافته ها:  نتایج نشان داد که  هر دو متغیر افسردگی و ذهن آگاهی از طریق سبک زندگی سلامت محور با خود مراقبتی رابطه غیرمستقیم و معنی دار داشتند. رابطه مستقیم بین افسردگی و خود مراقبتی معنی دار نبود. اما بین ذهن اگاهی و خود مراقبتی رابطه مستقیم معنی داری وجود داشت. به عبارتی طبق یافته ها ذهن آگاهی علاوه بر تاثیر مستقیم از طریق تاثیری که بر سبک زندگی سلامت محور داشت با رفتارهای خود مراقبتی در ارتباط بود اما افسردگی تمام تاثیرش را بر خودمراقبتی از طریق سبک زندگی سلامت محور گذاشت.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه هر دو متغیر افسردگی و ذهن آگاهی بر سبک زندگی که بیمار انتخاب می‌کند موثر هستند، می‌توانند از طریق تاثیری که بر سبک زندگی بیمار دارند، رفتارهای خود مدیریتی بیماران دیابتی را پیش بینی کنند.

واژه‌های کلیدی: خود مراقبتی، افسردگی، ذهن آگاهی، سبک زندگی سلامت محور
متن کامل [PDF 544 kb]   (2075 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/10/11 | پذیرش: 1398/11/21 | انتشار: 1399/2/30