عضو هیات علمی دانشکده بهداشت ، somayeh.bagheri29@gmail.com
چکیده: (2767 مشاهده)
مقدمه و هدف: الگوی مناسب رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل و درمان دیابت دارد. امروزه، مطالعات نشان میدهد که غذاهای خاص مانند میوه، سبزیجات و کیفیت کربوهیدراتهای دریافتی از قبیل فیبر بالا، شاخص گلیسمی کم و مصرف دانه کامل غلات، با کاهش خطر دیابت نوع 2 همراه هستند. هدف از پژوهش حاضر تعیین الگوهای غذایی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و ارتباط ان با شاخص توده بدن بود.
مواد و روش ها: مطالعه مقطعی روی 384 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. شرکتکنندگان از بین افراد مراجعه کننده به دیابت کلینیک شهر زابل به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و آنتروپومتریک بود جمعآوری شد. برای جمعآوری مواد غذایی مورد استفاده شرکتکنندگان از پرسشنامه نیمه کمی FFQ استفاده شد. یافتهها توسط نرم افزار SPSS ورژن 19 آنالیز شدند.
یافته ها: سه الگوی اصلی رژیم غذایی شامل الگوی غذایی سالم، سنتی و پرپروتئین شناسایی شد. الگوی غذایی سالم با مقادیر کمتری از وزن و BMIهمراه است ( p<0.05). ارتباط آماری بین الگوی رژیم غذایی سنتی و پروتئین با شاخصهای آنتروپومتریک یافت نشد (p>0.05).
نتیجه گیری: الگوی رژیم غذایی همراه با خطر افزایش وزن و BMI است. از سویی اصلاح الگوی رژیم غذایی و پیروی از یک الگوی غذایی سالم، بر شاخصهای آنتروپومتریک تأثیر دارد و میتواند برای کنترل دبابت نوع 2 بکار رود.
Khoushabi F, Jalalian Moghadam F, Bagheri S. Determination of Dietary Patterns in Patients with Type II Diabetes and Its Relationship with Body Mass Index in Zabol. J Diabetes Nurs 2019; 7 (4) :900-914 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-367-fa.html
خوشابی فهیمه، جلالیان مقدم فاطمه، باقری سمیه. تعیین الگوهای غذایی بیماران دیابتیک نوع 2 و ارتباط ان با شاخص توده بدنی ، شهر زابل. فصلنامه پرستاری دیابت. 1398; 7 (4) :900-914