مقدمه و هدف: دیابت 2 نوعی اختلال در متابولیسم کربوهیدرات و یکی از بیماری های مزمن شایع است. سیر به دلیل دارا بودن ترکیبات مختلف برای بیماران مبتلا به دیابت مفید است. همچنین زیره سبز یکی از گیاهان دارویی است که در مطالعات جدید نقش آن در درمان دیابت عنوان شده است. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای تأثیر زیره سبز و سیر بر هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابت نوع 2 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی شده انجام شد، 75 بیمار دیابتی نوع 2 کلینیک دیابت بیمارستان امام خمینی (ره) زابل انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه دریافت کننده قرصهای پودر سیر، گروه دریافت کننده عصاره زیره سبز و گروه شاهد تقسیم شدند. ابتدا هموگلوبین گلیکوزیله بیماران اندازه گیری شد و پس از آن بیماران به مدت 2 ماه تحت مطالعه قرار گرفتند. هموگلوبین گلیکوزیله بیماران بعد از مداخله مجدداً اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات از نرم افزار SPSSنسخه 22 و آزمونt زوجی و آنووا استفاده گردید.
یافته ها: بر اساس یافته ها در گروه مصرف کننده سیر میانگین میزان HbA1c قبل با بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (11/0P= ). اما این اختلاف میانگین در گروه مصرف کننده زیره سبز معنی دار شد (001/0P= ). بر اساس یافتهها میانگین HbA1c در سه گروه مصرف کننده سیر، زیره سبز و کنترل قبل از مداخله، اختلاف آماری معنی داری نداشت (04/0P= )، اما پس از مداخله این اختلاف معنی دار شد (04/0P= ).
بحث و نتیجه گیری: در مطالعه حاضر اثرات مثبت زیره سبز بر بهبود سطح HbA1c دیده شد. بر همین اساس میتوان گفت مصرف مکمل زیره سبز میتواند در کنترل دیابت و عوارض پس از آن مفید باشد.
Dashtban R, Mansouri A. A Comparative Study on the Effect of Garlic and Cumin on Glycosylated Hemoglobin in Patients with Type II Diabetes. J Diabetes Nurs 2017; 5 (3) :186-179 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-270-fa.html
دشتبان راضیه، منصوری علی. بررسی مقایسهای تأثیر سیر و زیره سبز بر هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2. فصلنامه پرستاری دیابت. 1396; 5 (3) :186-179