دانشگاه علوم پزشکی زابل ، p.isfehani@gmail.com
چکیده: (3198 مشاهده)
مقدمه و هدف: بیماری دیابت یکی از شایعترین، مزمنترین و کشندهترین بیماریهای ناشی از اختلالات متابولیسم است. این بیماری میتواند بر سلامت عمومی و به عبارتی بر کیفیت زندگی بیماران تأثیرات منفی داشته باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی شهر زابل در سال 1396 انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی طی دو مرحله قبل و بعد بر روی 144 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (دو گروه 72 نفره) مراجعه کننده به مرکز دیابت و مراکز بهداشتی و درمانی شهر زابل انجام شد. شرکت کنندگان به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع آوری دادهها پرسشنامه محقق ساخته بود. دادههای پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS20 و با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مناسب تحلیل شدند.
یافته ها: از بین متغیرهای دموگرافیک در گروه مداخله سن، جنس، تحصیلات، شغل و وضعیت تاهل ارتباط معنی داری با کیفیت زندگی داشت، در حالیکه در گروه شاهد چنین ارتباطاتی وجود نداشت. میانگین امتیاز کیفیت زندگی در قبل و بعد از آموزش در گروه مداخله نشان دهنده تاثیر آموزش بر کیفیت زندگی این بیماران بود(0/05˂P).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشاندهنده اهمیت و نقش آموزش بهداشت در ارتقاء کیفیت زندگی بیماران دیابتی میباشد، بنابراین ضروری است تا آموزش به این بیماران گسترش بیشتری یابد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مداخلات برای دیابت دریافت: 1399/8/16 | پذیرش: 1399/11/5 | انتشار: 1399/11/5