Amirfakhraei A, Masoumifard M, Esmaeilishad B, DashtBozorgi Z, Darvish Baseri L. Prediction of Corona virus Anxiety based on Health Concern, Psychological Hardiness, and Positive Meta-emotion in Diabetic Patients. J Diabetes Nurs 2020; 8 (2) :1072-1083
URL:
http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-404-fa.html
امیرفخرایی آزیتا، معصومیفرد مرجان، اسماعیلیشاد بهرنگ، دشتبزرگی زهرا، درویش باصری لیلا. پیشبینی اضطراب کرونا ویروس بر اساس نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت در بیماران دیابتی. فصلنامه پرستاری دیابت. 1399; 8 (2) :1072-1083
URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-404-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی اهواز ، m_n1245@yahoo.com
چکیده: (9543 مشاهده)
مقدمه و هدف: دیابت شایعترین بیماری مزمن متابولیک است و بیماران دیابتی یکی از گروههای اصلی در معرض خطر برای بیماری کرونا هستند. از عوامل مرتبط با اضطراب میتوان به نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت اشاره کرد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیشبینی اضطراب کرونا بر اساس نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت در بیماران دیابتی انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش مبتلایان به بیماری دیابت شهر اهواز در سال 1399 بودند که از میان آنان 500 نفر با روش نمونهگیری داوطلبانه انتخاب شدند. دادهها با ابزارهای اضطراب کرونا، نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت جمعآوری و با روشهای ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرمافزار SPSS-24 تحلیل شدند.
یافته ها: یافتهها نشان داد که نگرانی سلامتی با اضطراب کرونا در بیماران دیابتی رابطه مثبت و معنیدار و سرسختی روانشناختی (276/0-=r) و فراهیجان مثبت (311/0-=r) با اضطراب کرونا آنان رابطه منفی و معنیدار داشت. همچنین متغیرهای نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت بهطورمعنیداری توانستند 5/26 درصد از تغییرات اضطراب کرونا در بیماران دیابتی را پیشبینی نمایند که سهم نگرانی سلامتی بیشتر از سایر متغیرها بود (0/01>P).
نتیجه گیری: با توجه به توانمندی نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت در پیشبینی اضطراب کرونا بیماران دیابتی، توصیه میگردد که برای کاهش اضطراب کرونا برنامههایی جهت کاهش نگرانی سلامتی و افزایش سرسختی روانشناختی و فراهیجان مثبت طراحی و از طریق کارگاههای آموزشی مجازی و الکترونیکی اجرا کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/2/2 | پذیرش: 1399/2/20 | انتشار: 1399/3/10