مقدمه و هدف: دیابت نوع ۲ یک مشکل بهداشتی و یک بیماری جدی میباشد. این نوع دیابت و مشکلات ناشی از آن جایگاه قابل توجهی نه فقط برای بیمار و خانوادهی وی بلکه در سیستم مراقبتهای بهداشتی نیز دارد که سبب مرگهای زودرس میشود. همچنین سبب یکسری از بیماریها از قبیل بیماریهای قلبی، سکته، بیماری کلیوی، کوری آسیبهای عصبی و قطع ساق و کف پا و سرانجام مرگ میگردد. تغییر رفتار و تطابق آن با سبک زندگی سالم کمک به پیشگیری و یا کاهش مشکلات ناشی از دیابت نوع ۲ میکند. از انجایی که اگاهی و نگرش و عملکرد بسیاری از این بیماران در ارتباط با سبک زندگی سالم ناکافی است لذا برآن شدیم تا مطالعهای با هدف تعیین سبک زندگی بیماران دیابتیک نوع ۲ شهر زابل انجام دهیم.
مواد روشها: در یک مطالعهی توصیفی- تحلیلی مقطعی تعداد ۳۲۰ نفر از بیماران دیابتی نوع ۲ مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی و کلینیک دیابت شهر زابل با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب گردید. اطلاعات مورد نظر با پرسشنامهای که شامل دو بخش بود جمعآوری گردید و دادهها توسط نرم افزار SPSS با آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون توکی آنالیز شد.
یافتهها: از بین ۳۲۰ شرکت کننده ۱/۲۸درصد آقا و ۹/۷۱ درصد خانم بودند. میانگین سن، شاخص توده بدنی بهترتیب ۱۹/۱۰± ۸۷/۵۳ سال و kg/m2۴۹/۴ ±۶۱/۲۶ بود. بین جنسیت، سابقه بیماری با سبک زندگی ارتباط آماری معناداری وجود نداشت (p > 0/05) اما بین گروههای سنی، شغل، شاخص توده بدنی، میزان تحصیلات و میزان درآمد با سبک زندگی رابطه معناداری مشاهده شد(p <0/05). در طبقهبندی میزان سبک زندگی در افراد مورد مطالعه ۵/۲ درصد دارای سبک زندگی خوب، ۱/۶۸ درصد دارای سبک زندگی متوسط و ۴/۲۹ درصد دارای سبک زندگی ضعیفی بودند.
بحث و نتیجهگیری: برای پیشگیری از دیابت نوع ۲ و یا افرادی که در معرض ابتلا هستند مداخله در سبک زندگی بهعلت آسانی و کم هزینه بودن مناسب میباشد. لذا انجام تمرینات ورزشی و فعالیت فیزیکی همراه با تغییر در عادات غذایی بهعنوان بخشی از درمان و یا پیشگیری از ایجاد دیابت پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |