مقدمه و هدف: بیماری دیابت یک بیماری خود مدیریتی است. خودکارآمدی هم یک فاکتور ضروری برای تأثیر گذاری بر رفتارهای خود مراقبتی در بیماران دیابتی به شمار می رود. بیمارانی که خود کارآمدی بهتری دارند مراقبت از خود را، بهتر مدیریت می کنند. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان خودکارآمدی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل در سال 1395 انجام شد.
مواد روشها: این مطالعه مقطعی، بر روی 220 بیمار دیابتی مراجعهکننده به مرکز بهداشتی درمانی روستایی سیاهکلا شهر بابل که به صورت نمونه گیری آسان وارد تحقیق شدند، انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خودکارآمدی در مدیریت دیابت استفاده شد که به روش مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافرار آماریSPSS22 و آزمون های تی تست مستقل و آنالیز واریانس استفاده شد و در سطح معنیداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 48/11±75/56 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره خودکارآمدی کل بیماران61/9±64/52 است. براساس آزمون ANOVA و t.test بین خودکارآمدی و متغیرهای سن (001/0=p)، جنس ( 002/0=p)، سطح تحصیلات (0/001=p)، شغل (0/001=p)، وضعیت تاهل( 0/047=p)، شاخص توده بدنی( 0/029=p)، نوع دیابت( 0/001=p)، ورزش( 0/001=p) و رژیم غذایی ( 0/002=p) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. همچنین میانگین نمره خودکارآمدی در مردان، سطوح تحصیلی بالاتر و نیز در افراد کارمند و مجرد بیشتر بود.
بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان خودکارآمدی در بین شرکت کنندگان در سطح متوسطی قراردارد. لذا با توجه به این که خودکارآمدی به عنوان مهم ترین عامل تعیین کننده رفتارهای خود مراقبتی در اشخاص دیابتی از اهمیت زیادی برخوردار است، ضرورت تقویت آن احساس می شود و باید در برنامه های آموزشی بر آن تأکید گردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |