:: دوره 4، شماره 2 - ( بهار 1395 ) ::
سلیمان حبیبی ، آرزو بیگی ، حبیبه رضایی حصار ، شیوا ممیز ، جمال عاشوری ، فاطمه هویدا
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه پرستاری، مازندران، ایران ، fatemehhoveida@yahoo.com

مقدمه و هدف: سلامت روانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو تحت تاثیر متغیرهای زیادی است که از مهمترین آنها می توان به ویژگی های شخصیتی و گرایش های مذهبی اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و گرایش های مذهبی با سلامت روانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو به منظور ارائه راهکارهای مراقبت و پرستاری انجام شد.

مواد و روش ها: این پژوهش توصیفی – تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر قرچک در سال 1394 بودند. از میان آنان 120 بیمار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی (PCQ)، گرایش های مذهبی (RAQ) و سلامت روانی (GHQ) را تکمیل کردند. داده ها با با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری با مدل گام به گام و با استفاده از نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

یافته ها: یافته ها نشان داد روان نژندی و گرایش مذهبی بیرونی با سلامت روانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو رابطه منفی و معنادار و برون گرایی، سازگاری، وظیفه شناسی و گرایش مذهبی درونی با سلامت روانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو رابطه مثبت و معنادار داشتند. در یک مدل پیش بین متغیرهای وظیفه شناسی، برون گرایی و گرایش مذهبی درونی توانستند 1/28 درصد از تغییرات سلامت روانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو را پیش بینی کنند (01/0P).

بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای بهبود سلامت روانی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دو طراحی کنند.

واژه‌های کلیدی: ویژگی های شخصیتی، گرایش های مذهبی، سلامت روانی، نوجوانان، دیابت نوع دو، پرستاری
متن کامل [PDF 321 kb]   (1907 دریافت)
دریافت: 1395/6/7 | پذیرش: 1395/6/7 | انتشار: 1395/6/7

Habibi S, Beigi A, Rezaei Hesar H, Momayez S, Ashoori J J, Hoveida F. Evaluation of the relationship between personality characteristics, religious attitudes, and mental health among type II diabetic adolescents with the purpose of proposing nursing care strategies. J Diabetes Nurs 2016; 4 (2) :68-78