عضو هیئت علمی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران ، fyasiny@yahoo.com
چکیده: (4490 مشاهده)
مقدمه و هدف: بیماری دیابت یکی از اختلالات متابولیسمی� شایع غیر واگیر دار است که پیروی از یک رژیم غذایی مناسب می تواند تا حدود� 80 درصد در کنترل قندخون بیماران دیابتی ، نقش مهمی داشته باشد بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیرات آموزش تغذیه بر پیشگیری از بیماری دیابت انجام شد.
مواد و روش&zwnjها: مطالعه حاضر با حستجو به صورت مروری در پایگاه های اطلاعاتی آنلاین، Science Direct Scopus, Google Scholar, Pub Med, Bio Med, EMBASE, Magiran, SID,Iran Medexدر طی مه 1995 تا ژانویه2014انجام شد.
یافته&zwnjها: یافته ها نشان داد که اثر بخشی آموزش تغذیه به بیماران دیابتی بر اساس الگوها و مدل های مختلفی بیان شده است از جمله مدل اعتقاد بهداشتی، مدلBasnff، مدل باور بهداشتی و بیماری دیابت طبق مطالعات مختلف با عوامل مختلفی همچون سابقه خانوادگی، عوامل محیطی، سیستم ایمنی معیوب، تغذیه� و بالا بودن وزن، نداشتن فعالیت بدنی، بالارفتن سن، فشار خون بالا، کلسترول بد، تری گلیسرید بالا، گسترش شهر نشینی و تغییر نوع زندگی در ارتباط است.
بحث و نتیجه&zwnjگیری: با توجه به یافته ها برخی از مواد خوراکی نقش مهمی پیشگیری از شیوع دیابت نوع دو دارند. پیشگیری از بیماری دیابت به معنی کنترل و به تأخیر انداختن ابتلا به این بیماری است. از طرفی ایجاد تعادل در رژیم غذایی می تواند علاوه بر پیشگیری از دیابت در درمان آن نیز مؤثر باشد.
Miri A, Khooshabi F, Fatehi S, Shadan M, Mirshekari R, Najafi darmiyan Y. The Effect of Nutritional Education on the Prevention of Diabetes: A Review Article. J Diabetes Nurs 2015; 3 (2) :82-94 URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-119-fa.html
میری علی، خوشابی فهیمه، فاتحی سعیده، شادان محمد رضا، میرشکاری رضوانه، نجفی درمیان یونس. تأثیر آموزش تغذیه بر پیشگیری از بیماری دیابت: مطالعه مروری. فصلنامه پرستاری دیابت. 1394; 3 (2) :82-94