:: دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
مهری فیروزه ، شهلا ملاحسینی ، مهرناز نمیری
گروه پرستاری ،دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان،سمنان ،ایران ، m_firozeh@yahoo.com

مقدمه و هدف: دیابت شایع­ترین بیماری مزمن متابولیک در سراسر جهان می­­باشد و سالانه 3 میلیون نفر جان خود را از دست می­دهند. در حال حاضر 5-3 درصد جمعیت کشور ما (حدود 3 میلیون نفر) به دیابت مبتلا هستند. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر پیگیری تلفنی بر رفتارهای خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش نیمه تجربی 191 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 با روش نمونه گیری غیراحتمالی متوالی انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه شاهد و مورد، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده­ها پرسش نامه شامل سه بخش مشخصات دموگرافیک، مشخصات بیماری، رفتارهای خودمراقبتی دردیابت وبرگه ثبت نتایج آزمایش و ثبت پاسخ های بیماردرپیگیری تلفنی بود.

یافته‌ها: گروه مورد با کسب امتیاز 29/11 ± 07/217 بااختلاف آماری معنی دار (000%= p ) نشان داد که پیگیری تلفنی بر رفتارهای خودمراقبتی مؤثراست . 86/1% افراد گروه مورد قبل از مطالعه درسطح مطلوب و بعد از مطالعه 16/34% به سطح مطلوب رسیدند . 22/1% افراد گروه شاهد قبل از مطالعه در سطح مطلوب قرار داشتند و بعد از مطالعه 6/17% به سطح مطلوب رسیدند. در گروه تجربه با کاهش 36/1% هموگلوبین گلیکوزیله (قبل از مطالعه 83/0 ± 7/8% و بعد از مطالعه 72/0 ± 34/7%) آزمون آماری اختلاف معنی­­دار را نشان داد. در گروه شاهد هموگلوبین گلیکوزیله (قبل از مطالعه 74/0 ± 7/8% و بعد از مطالعه 67/0 ± 31/8%)5/0% کاهش داشت.

بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که پیگیری مستمراز طریق تلفن برانجام رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی مؤثر است.

واژه‌های کلیدی: دیابت، رفتارهای خودمراقبتی، پیگیری تلفنی
دریافت: 1394/6/2 | پذیرش: 1394/6/2 | انتشار: 1394/6/2

Firouzeh M, Molahoseani S, Namiri M. The Effect of Telephone Follow-up on Self-Care Behaviors of Diabetic Patients Referring to Yazd Diabetes Center. J Diabetes Nurs 2015; 2 (4) :36-44

فیروزه مهری، ملاحسینی شهلا، نمیری مهرناز. تأثیر پیگیری تلفنی بر میزان پیروی رفتارهای خودمراقبتی در مبتلایان مراجعه کننده به مرکز دیابت یزد. فصلنامه پرستاری دیابت. 1393; 2 (4) :36-44