محمد افشار، ربابه معماریان، عیسی محمدی، محبوبه کفایی، دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: دیابت قندی یکی از بیماری های شایع و خطرناک است که مطالعات زیادی جهت ارتقای کنترل آن انجام ولی با توجه به ناکافی بودن روش های معمول جهت ارتقای کنترل دیابت ، این مطالعه کیفی به منظور بهینه سازی آموزش نوجوانان جهت ارتقای کنترل دیابت آنها انجام گردید.
مواد و روشها: تحقیق حاضر یک تحقیق عملکردی مشارکتی بود که در آن ۱۰ نفر از پرسنل مرکز دیابت و ۷۴ نفر از نوجوانان دیابتی و خانواده های آنان شرکت داشتند که با ۷ نفر از پرسنل و ۱۴ نفر از نوجوانان وخانواده آنان مصاحبه های عمیق ۶۵ الی ۱۲۰ دقیقه ای انجام تا مشکلات شناسایی شوند، پس از شناسایی مشکلات توسط مشارکت کنندگان ، جلسات بحث های گروهی جهت طراحی برنامه برگزار شد و با تشکیل جلسات هدایت کننده تصمیمات اجرایی برای برنامه های آموزشی که توسط مشارکت کنندگان در اولویت قرار گرفته بودند انجام شد، پس از اجرای برنامه های تغییر مجددا ۲۱ مصاحبه با مشارکت کنندگان اجرا و مقایسه قبل و بعد از برنامه های تغییر انجام وارزشیابی شدند، علاوه بر این در بخش کمی میزان قند خون و HbA۱c اندازه گیری شدند که با آزمون آماری تی زوجی واطلاعات کیفی بامقایسه مداوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها :
با بهینه سازی آموزشی، تزریق ناصحیح انسولین به تزریق صحیح، عدم شناخت نسبت به رژیم غذایی به شناخت نسبت به رژیم غذایی، مراجعه ضعیف به مرکز برای دریافت مشاوره به مراجعه مرتب برای دریافت مشاوره ،بی توجهی نسبت به کنترل قند خون و HbA۱c به کنترل مرتب قند خون و HbA۱c تغییر یافت؛ علاوه بر تغییرات کیفی تغییرات کمی اندازه گیری قند خون ناشتا از ۶۵/۶۹ ± ۱۸۹ به ۴۲/۵۹ ± ۰۸/۱۴۱ (HbA۱C ( PV=۰/۰۰۲ از ۳۵/۱ ± ۴۵/۸ به۸۹/ ± ۹۸/۶ (PV=۰/۰۰۰۱) مشاهده شد.
بحث و نتیجهگیری: با بهینه سازی آموزشی ، باتوجه به نتایج بدست آمده ناشی از تغییرات نشانگر ان است که کنترل دیابت در نوجوانان ارتقاء یافته است.
محمد افشار، محبوبه کفایی عطریان، زهره سادات، زهرا اهنگریان، دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه و هدف: برای دست یابی به کنترل قند خون در دیابت از هموگلوبین گلیکوزیله استفاده می شود و تبعیت از درمان میزان انجام رفتار درمانی فرد است. این مطالعه با هدف تعیین عومل موثر بر ابعاد تبعیت از درمان و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی آران و بیدگل در سال۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شد. مواد و روش ها: این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی در بیماران مبتلا به دیابت شناسایی شده و مراجعه کننده به درمانگاه های بهداشت شهر آران و بیدگل در سال ۱۴۰۰ -۱۳۹۹ بود. از پرسشنامه تبعیت از درمان مدانلو و جدیدترین میزان HbA۱c موجود درپرونده بیمار طی سه ماه اخیر استفاده شد. پرسشنامه توسط شرکت کننده و در افراد کم سواد با مصاحبه تکمیل گردید. از آزمون رگرسیون خطی چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون اسـتفاده شـد. یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان ۷۵/۱۰±۰۴/۶۰ و میانگین مدت درمان ۸۱/۶±۴۶/۹ سال بود. تعداد زنان ۲۵۸ (۶۷ درصد) ، افراد متاهل ۳۰۲(۴/۷۸ درصد) ، شاغل ۲۳۴ (۸/۶۰ درصد)، مبتلا به دیابت نوع۲ ۳۸۱(۹۹درصد) نفر از جمعیت مورد مطالعه بود. طبق آزمون رگرسیون چندگانه بازای هر واحد افزایش مشارکت در درمان ۰۸۸/۰، تلفیق ۰۳۸/۰ و چسبیدن به درمان ۱۵۶/۰، از مقدار هموگلوبین گلیکوزیله کاسته می شود. همچنین بازای هر واحدافزایش تعهد به درمان ۰۵۶/۰ و هر واحد تدبیر در اجرا ۰۸۹/۰ بر مقدار هموگلوبین گلیکوزیله افزوده می شود. مقدار R۲ برابر ۰,۶۸۳ و مقدار P<۰,۰۰۱ بود. نتیجه گیری: میزان هموگلوبین گلیکوزیله با میزان تبعیت از درمان همبستگی منفی و معنادار دارد. با توجه به بهبود سطح هموگلوبین گلیکوزیله در اثر تبعیت بهتر از درمان مداخلات ارتقایی برای افزایش تبعیت از درمان در این بیماران پیشنهاد می شود.