جمال عاشوری، علی علی پور، زهرا عرب سالاری، دوره ۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: یکی از مشکلات اصلی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک استرس است. استرس آنان تحت تاثیر متغیرهای زیادی است که از مهمترین آنها می توان به سبک های دفاعی و جهت گیری مذهبی اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سبک های دفاعی و جهت گیری مذهبی با استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.
مواد و روش&zwnjها: این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر قرچک در سال ۱۳۹۴ بودند. در مجموع ۱۱۰ بیمار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ)، پرسشنامه جهت گیری مذهبی (RQ) و پرسشنامه استرس ادراک شده (PSQ) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۹ به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته&zwnjها: یافته ها نشان داد که بین سبک دفاعی رشد یافته و جهت گیری مذهبی درونی با استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک رابطه منفی و معنادار و بین سبک های دفاعی رشد نایافته و روان آزرده و جهت گیری مذهبی بیرونی با استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. در یک مدل پیش بین سبک دفاعی رشد یافته، سبک دفاعی روان آزرده و جهتت گیری مذهبی درونی توانستند ۸۱/۴۳ درصد از تغییرات استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک را پیش بینی کنند (۰۱/۰P&le).
بحث و نتیجه&zwnjگیری: با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود درمانگران، مشاوران و روانشناسان بالینی به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای کاهش استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک طراحی کنند.
جعفر حسنی، فرشید علی پور، لیلا عبدالرحیمی نوشاد، الهه بداقی، صابر سعیدپور، مظاهر بداقی، دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه و هدف: دیابت از مهمترین معضلات حوزه سلامت میباشد که جنبههای روانشناختی آن کمتر موردتوجه پژوهشگران واقعشده است، یکی از این عوامل روانشناختی موثر، سبک های دفاعی میباشند، که نقش تعیینکننده ای در رفتارهای سلامت، اختلالهای روانشناختی و طیف وسیعی از اختلالهای روانتنی دارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای سبک های دفاعی در بیماران دیابتی و غیر دیابتی بود.
مواد و روش ها: در چارچوب یک طرح علی/ مقایسهای با استفاده از نمونهگیری در دسترس ۴۳ بیمار مبتلابه دیابت نوع ۲ از مراکز دیابت و کلینیکهای تخصصی غدد استان تهران بر اساس ملاکهای ورود انتخاب شدند، گروه غیر دیابتی نیز با همتاسازی در متغیرهای جمعیت شناختی انتخاب گردیدند، از پرسشنامه سبکهای دفاعی و فرم اطلاعات جمعیت شناختی جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. داده ها از طریق تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) با استفاده از نرم افزار ۲۱-SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که بیماران دیابتی از سبک های دفاعی رشدنایافته دلیلتراشی، فرافکنی، انکار، تفرق، ناارزندهسازی، گذار به عمل، جسمانیسازی، خیالپردازی، لایهسازی، جابهجایی، پرخاشگری منفعلانه، مجزاسازی و سبک دفاعی نوروتیک تشکل واکنشی بیشتر استفاده میکنند. علاوه بر این، بیماران مبتلا به دیابت از سبکهای دفاعی رشدیافته والاگرایی و شوخطبعی کمتری بهره میگیرند.
بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که بیماران دیابتی از سبک دفاعی رشدنایافته و نوروتیک به میزان بیشتر و از سبک دفاعی رشدیافته به میزان کمتری در مقایسه با افراد عادی استفاده می کنند، از نتایج پژوهش حاضر می توان در شناخت و طراحی بهتر برنامه های مداخله ای روانشناختی در این گروه از بیماران استفاده شود.