:: دوره 9، شماره 4 - ( 7-1400 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 1765-1752 برگشت به فهرست نسخه ها
کیفیت زندگی و پریشانی روانشناختی بیماران مبتلاء به دیابت طی همه‌گیری کرونا ویروس 2019: یک مطالعه مروری سیستماتیک
فرزین باقری شیخانگفشه ، مریم سعیدی ، نوشین انصاری فرد ، پریناز جلیلی ، وحید صوابی نیری
دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، farzinbagheri73@gmail.com
چکیده:   (2586 مشاهده)
مقدمه و هدف: افراد مبتلاء به دیابت طی همه­گیری کووید-19 علاوه بر مراقبت­های جسمانی، نیازمند دریافت حمایت­های روانشناختی نیز هستند. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی و پریشانی روانشناختی بیماران مبتلاء به دیابت طی همه­گیری کرونا ویروس 2019 انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری سیستماتیک با جستجو توسط واژگان کلیدی Coronavirus 2019، Quality of Life ، Diabetes، Depression, Stress, Anxiety, Mental Health,،Pandemic  و Psychology  در عناوین و چکیده­ی مقالات منتشر شده در پایگاه­های Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect در بازه زمانی 2020 (از ماه فوریه) تا 2021 (تا ماه جولای) مورد جستجو قرار گرفت. در جستجوی الکترونیک 382 مقاله انگلیسی بازیابی شد. خلاصه مقالات منتشر شده بررسی شد و در چند مرحله موارد تکراری و غیر مرتبط از مطالعه حذف گردید و در نهایت 23 مقاله نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده­ها انتخاب شدند. در این مطالعه از راهنمای گزارش­دهی مطالعات مرور سیستماتیک پریزما PRISMA استفاده شد.
یافته ها: بررسی­های انجام شده نشان داد طی همه­­گیری کووید-19 بیماران مبتلاء به دیابت به علت عدم دسترسی کافی به انسولین و پزشک، فاصله­گذاری اجتماعی، دوری از دوستان، تنهایی و عدم فعالیت بدنی کیفیت زندگی پایینی را تجربه کردند. همچنین سیستم ایمنی ضعیف و ترس از ابتلاءء به کووید-19 باعث گردید بسیاری از بیماران مبتلاء به دیابت از استرس، افسردگی، اضطراب، کیفیت خواب پایینی رنج ببرند. عواملی مانند زن بودن، درآمد و تحصیلات پایین، تنهایی، سابقه اختلال روانی، عدم فعالیت بدنی، استعمال دخانیات، ترس از کووید-19 و عدم حمایت اجتماعی منجر به تشدید پریشانی روانشناختی و کاهش کیفیت زندگی بیماران دیابتی شد.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه در مواجهه با کرونا ویروس 2019، بیماران مبتلاء به دیابت جزو گروه­های پرخطر هستند و سلامت روانی آنها نقش مهمی در شدت بیماری و سطح قند خون آنها ایفا می­کند لازم است روانشناسان طی شیوع کووید-19 از مراقبت­های روانی مجازی و از راه دور استفاده نمایند تا شاهد افزایش کیفت زندگی و سلامت روانی بیماران مبتلاء به دیابت باشیم.

 
واژه‌های کلیدی: کووید-19، افسردگی، اضطراب، استرس، کیفیت زندگی، دیابت.
متن کامل [PDF 637 kb]   (1031 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مداخلات برای دیابت
دریافت: 1400/5/30 | پذیرش: 1400/6/23 | انتشار: 1400/11/19


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 4 - ( 7-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها