Journal of
Diabetes Nursing

جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای احساس کارآمدی

محمدرضا فیروزکوهی، گونا قادری، آرمان حسین زاده، حلیمه عالی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه و هدف: یکی از شایع‏ترین بیماری‏های مزمن، بیماری دیابت می‏باشد. همچنین، مطالعات نشان داده‏اند که بروز عوارض در این بیماران شایع است و مشکلات متعدد روان‏شناختی، ارتباطات فردی، خانوادگی و اجتماعی از عوارض دیابت هستند. این پژوهش پیش‏بینی علائم روان‏شناختی در مبتلایان به دیابت نوع دوم براساس احساس کارآمدی، کیفیت زندگی و شفقت‏ورزی به خود انجام شد.
 روش پژوهش: این پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان و مردان مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم مراجعه‏کننده به مرکز تخصصی دیابت بیمارستان طالقانی شهرکرمانشاه در سال ۱۴۰۱ بود، که با روش نمونه‏گیری در دسترس تعداد ۱۵۰ نفر از بین آنان انتخاب شد. گردآوری داده‏ها با پرسشنامه باور خودکارآمدی، پرسشنامه کیفیت زندگی، پرسشنامه شفقت به خود و فرم کوتاه پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس انجام شد. تحلیل داده‏ها با استفاده از روش‏های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه ورود همزمان انجام شد.
 یافته ها: نتایج نشان داد که بین نمره شفقت به خود با سلامت روان‏شناختی در مبتلایان به دیابت نوع دوم همبستگی منفی و معناداری وجود داشته است (۴۷/۰-=r و ۰۵/۰>P). این رابطه بین احساس خودکارآمدی (۰/۶۷-=r و ۰/۰۵>P) و کیفیت زندگی (۰/۶۱-=r و ۰/۰۵>P) به ترتیب با سلامت روان‏شناختی در مبتلایان به بیماری دیابت نوع دوم معنادار بود. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که ۳۴ درصد واریانس نمره علائم روان‏شناختی بیمارانی دیابتی براساس متغیرهای پیش‏بین قابل تبیین بوده است.
 نتیجه گیری: مطالعه ما نشان داد که بین نمره شفقت به خود با علائم روان شناختی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم رابطه منفی و معناداری وجود دارد به این صورت که با افزایش میانگین نمره شفقت به خود، نمره افسردگی، اضطراب و استرس کاهش می یابد

 

صفحه ۱ از ۱