Journal of
Diabetes Nursing

جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای نیکبخت

فاطمه کیانی، رضا نیکبخت،
دوره ۱، شماره ۲ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده

 

مقدمه و هدف: با توجه به اینکه بیماری دیابت در حال حاضر از شیوع بالایی برخوردار است و می­تواند تاثیرات عمیق روانی به جای گذاشته و سبب افسردگی در بیماران شود. بنابراین لزوم توجه به عوامل تاثیرگذار برای مقابله با شرایط روانی بیماران دیابتی احساس می شود که نقش مذهب در این بین حائز اهمیت بوده و با تقویت انگیزه های مذهبی می­توان به کاهش شدت افسردگی بیماران دیابتی کمک کرد.

 

مواد و روش ها: این مطالعه نوعی مطالعه­ی توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی می باشد. از جامعه ۳۵۰ نفری بیماران دیابتی ۷۰ نفر به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه­ی استاندارد باورهای مذهبی و افسردگی بک بوده است. جهت آنالیز داده­ها از آزمون­های آماری x۲ و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است.

 

یافته ها: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که بین باورهای مذهبی و افسردگی رابطه­ی معنی داری وجود دارد ولی بین سن، جنس، شغل، میزان تحصیلات و سابقه­ی ابتلای سایر افراد خانواده با افسردگی رابطه­ی معنی داری مشاهده نشد.

 

بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که اعتقادات مذهبی قوی­تر باعث کاهش شدت افسردگی می­­شود. جهت کاهش افسردگی بیماران دیابتی لازم است انگیزه های مذهبی آنان را با برنامه­های مناسب تقویت نمود.

 
احمد ایزدی طامه ، مهین نادری فر، علیرضا نادری فر، رضا نیکبخت،
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده

  مقدمه و هدف: دیابت یک بیماری متابولیک و یک مشکل بزرگ بهداشتی با شیوع رو به افزایش در جهان است که عوارضی نظیر نفروپاتی، نوروپاتی، رتینوپاتی و کوری را باعث می­شود. افسردگی نیز از جمله اختلالات روانپزشکی است که با علائمی مانند کاهش علاقه و انرژی، احساس گناه، احساس شکست، گوشه­گیری، اشکال در تمرکز، نفرت از خود، بی­اشتهایی، افکار مرگ و خودکشی، بی­خوابی یا پرخوابی و اختلال در عملکرد مشخص می­شود. بیماران دیابتی ممکن است به علت عوارض این بیماری دچار اختلالات خلقی و از جمله افسردگی شوند. هدف از این مطالعه، مروری بر افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت بود.

 

  مواد و روش ها: مطالعه حاضر با جستجو به صورت مروری در متون موجود در پایگاههای اطلاعاتی فارسی و انگلیسی شامل Magiran, SID, Iran medex Pubmed, Google scholars , با کلید واژه های depression, diabetes و Patiant  مربوط به سال های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۷ انجام گردید. در این مطالعه شیوع افسردگی در بیماران دیابتی و رابطه متغیرهای مختلفی مانند جنس، سن ابتلا ، وضعیت تأمل و غیره با افسردگی در بیماران دیابتی مورد بحث قرار گرفت.

 

  یافته ها: دیابت شیوع بالایی در ایران دارد، ابتلای به افسردگی علاوه بر تشدید عوارض دیابت باعث بروز علائم خود تخریبی مانند پرخوری، پرنوشی، مصرف نکردن دارو ها و یا اقدام به خودکشی می­شود که خود روند درمان دیابت را مختل می­کند.

 

  بحث و نتیجه گیری: تاکنون مطالعات زیادی درباره­ی شیوع افسردگی در بیماران دیابتی انجام شده است که مشخص کرده است شیوع افسردگی در بیماران دیابتی بسیار بیشتر از افراد عادی است و نیز شیوع افسردگی در برخی افراد مانند زن­ها، افراد مجرد، بیوه یا مطلقه، آنهایی که سابقه­ی ژنتیکی ابتلا به افسردگی دارند بیشتر از سایرین است. پیشنهاد می­شود بررسی و مشاوره روانپزشکی در این بیماران و بخصوص آن بیمارانی که بیشتر مستعد افسردگی هستند، انجام شود.


محمد محمدی، عزیز شهرکی واحد، رضا نیکبخت، احمدرضا فیروزکوهی، علی خسروی بنجار،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه : ﺑﯿﻤﺎری دیابت، شایعترین ﺑﯿﻤﺎری ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﯿﮏ و ﭼﻬﺎرﻣﯿﻦ ﻋﻠﺖ ﻣﺮگ و ﻣﯿﺮ در ﺟﻮاﻣﻊ ﻏﺮﺑﯽ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.خوش بینی باعث بهبود عملکرد فیزیکی و روانی ، کاهش استرس ، انگیزه بالا برای پیشرفت ، فعال شدن دستگاه ایمنی و کاهش عفونت ها می شود. معنای زندگی نیز موجب سلامت روان ، امید و کاهش اختلال های روانی می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی رابطه خوش بینی و معنای زندگی در بیماران دیابتی انجام شد.

مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصبفی- همبستگی می باشد .جامعه پژوهش از میان بیماران دیابتی مراجعه کننده به بخش داخلی بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) به روش مبتنی بر هدف انتخاب که پس از ابراز تمایل و تکمیل فرم رضایت نامه، سه پرسشنامه شامل مشخصات جمعیت شناختی ، پرسشنامه معنای زندگی و پرسشنامه جهت گیری زندگی به شرکت کنندگان تحویل داده شد و پس از ارائه توضیحات و تکمیل پرسشنامه ها توسط بیماران داده های حاصل از آنها وارد نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آمار تحلیلی (تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون )انجام شد.

یافته ها: میانگین نمره ی خوش بینی ۱۹,۴۶ و میانگین آن در معنای زندگی ۲۹.۷۸ به دست آمد که نشان دهنده این است که خوش بینی و معنای زندگی در بین بیماران دیابتی در سطح مطلوب بوده است. بر اساس آزمون آماری همبستگی پیرسون بین خوش بینی و معنای زندگی در بیماران دیابتی رابطه معناداری وجود دارد (۰.۰۰۱)، بطوری که می توان گفت هرچه میزان خوش بینی بیشتر باشد معنای زندگی نیز بیشتر می شود . بین هیچکدام از اطلاعات دموگرافیک با خوش بینی و معنای زندگی ارتباطی وجود نداشت.

نتیجه گیری : با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد افزایش خوش بینی بر میزان معنای زندگی بیماران دیابتی موثر می باشد. معنای زندگی از سوی دیگر به سازگاری با بیماری و مشکلات زندگی از طریق خوش بینی تاثیرگذار است و به تغییر کیفیت و رضایت از زندگی افراد منجر می شود. لذا بهتر است که مراقبین سلامت ، پرستاران و پزشکان به این موارد توجه خاص داشته باشند.


فرناز جهانتیغ، رضا نیکبخت، حسن ربابی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه و هدف: امروزه چهار گروه بیماری غیرواگیر شامل بیماری های قلبی ـ عروقی، سرطان ها، بیماری های مزمن تنفسی و دیابت مهم ترین علل مرگ و میر و ناتوانی بشر هستند که در این بین دیابت به عنوان بزرگ ترین اپیدمی قرن، بیشترین افزایش را در کل جهان داشته است. لذا مطالعه حاضر با هدف غربالگری جمعیت ۲۵-۶۵ ساله شهر زاهدان از لحاظ احتمال خطر ابتلا به دیابت نوع دو در سال۱۳۹۵ انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه توصیفی – تحلیلی،مقطعی حاضر روی کلیه افراد  ۲۵ تا ۶۵ ساله  ایرانی ساکن شهر زاهدان انجام شد. تعداد۱۰۰۰نمونه که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به روش نمونه گیری چند مرحله ای مورد بررسی قرارگرفتند . ابزار گرد آوری داده ها فرم ارزیابی خطر دیابت نوع ۲ فنلاندی بود که یک ابزار غربالگری برای تخمین خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ می باشد.
یافته ها: نشان نشان داد میانگین سنی نمونه های  مورد پژوهش( ۰۵/۱۱)۳۷/۲۱  سال بود ,۱/۵۷ درصد مذکر و۹/۴۲درصد مونث بودند. بین میانگین نمره ریسک ابتلای به دیابت در  مردان  و زنان تفاوت معنی داری آماری گزارش شد ((P=۰/۰۰۱ و بین میانگین نمره ریسک ابتلای به دیابت در رده های مختلف BMIتفاوت معنی داری گزارش گردید. (p =۰/۰۰۱)
نتایج:   یافته های غربالگری جمعیت ۲۵-۶۵ ساله ساکن شهر زاهدان نشان داد این افراد از نظر ریسک فاکتورهای ابتلا به دیابت در محدوده تهدید کننده ای قرار ندارند و از نظر بررسی عوامل خطر در معرض دیابت نوع دو نمره کمتر از ۷ کسب نمودند، بنابراین شانس ابتلا به دیابت نوع دو در بین این جمعیت خیلی کم گزارش گردید.

 

صفحه ۱ از ۱