Journal of
Diabetes Nursing

جستجو در مقالات منتشر شده


۱۵ نتیجه برای عبدالهی محمد

شهربانو صالحین، احمد عزیزی مقدم، مهربانو امیرشاهی، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۱، شماره ۱ - ( پاييز ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه و هدف: دیابت نوع ۱ شایعترین اختلال غددی- متابولیکی دوران کودکی و نوجوانی است و یکی از بیماری های اصلی آسیب رسان به دستگاههای متعدد بدن از جمله عملکرد محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- تخمدان است. از آنجا که مطالعات کمی راجع به مدت خونریزی قاعدگی و دیابت نوع ۱ در بالغین انجام شده است، این مطالعه به تعیین ارتباط میزان هموگلوبین گلیکوزیله با مدت خونریزی قاعدگی در مبتلایان به دیابت نوع ۱ پرداخته است.
 مواد و روش ها: این مطالعه از نوع همبستگی است که در آن ۶۰ دختر نوجوان مبتلا به دیابت نوع ۱، با سن ۱۹-۱۱ سال در آن شرکت داشتند. نمونه ها به روش آسان انتخاب و با استفاده از مصاحبه، داده های بیوفیزیکال و پرسشنامه جمع- آوری شدند. زمان شروع و پایان خونریزی در طی سه سیکل قاعدگی ثبت شد. برای هر یک از واحدهای مورد مطالعه ۲ بارآزمایشHbA۱c به فاصله ۳ ماه انجام شد. مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک و اختلالات غده تیروئید از مطالعه   حذف شدند. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی (درصد فراونی، میانگین، انحراف معیار و دامنه تغییرات) و استنباطی ( آزمون رگرسیون چندگانه ) تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد میزان میانگینHbA۱c=۱/۶۳+۸/۳۱  درصد بود,۸ نفر(۱۳/۷۹ %)اختلال در مدت خونریزی (بیشتر از ۷ روز)داشتند. هیچ کدام از واحدهای پژوهش آمنوره اولیه نداشتند. بین میزان هموگلوبین گلیکوزیله، شاخص توده بدنی، طول مدت بیماری و دوز انسولین با مدت خونریزی قاعدگی ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد.
 بحث ونتیجه گیری: متغیر های مورد مطالعه ارتباط معنی داری با مدت خونریزی قاعدگی نشان نداد. حجم نمونه بیشتری برای مطالعات آتی پیشنهاد می شود .

محمدرضا فیروزکوهی، عبدالغنی عبدالهی محمد، محمد بابایی پور دیویشلی، احمد مقرون، عفت میر،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده

مقدمه و هدف: دﻳﺎﺑﺖ ﻳﻚ ﺑﻴﻤـﺎری ﻣـﺰﻣﻦ ﺧﻄﺮﻧـﺎک اﺳـﺖ. نگرانی های بیمار دیابتی بر کیفیت زندگی، درمان و کنترل قند خون  آنان تأثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین ﺍﺭﺗﺒﺎﻁ ﺑﻴﻦ ﺣﻴﻄﻪ ﻫﺎﻱ ﻧﮕﺮﺍﻧﻲ ﺑﺎ ﺍﺑﻌﺎﺩ ﻛﻴﻔﻴـﺖ ﺯﻧـﺪﮔﻲ بیماران دیابتی نوع ۲ انجام شد.

مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی ۷۵ نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بستری در بیمارستان امیرالمومنین (ع) زابل انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های حیطه های نگرانی و کیفیت زندگی بودند. داده ها با استفاده از  نرم افزار ۲۲ SPSS-  تحلیل شدند.

یافته ها: میانگین نمره کل نگرانی بیماران ۳۶/۶۱ نمره از ۱۰۰ بود. نتایج یک رابطه خطی معنی دار معکوس بین نمرات  نگرانی با کیفیت زندگی در تمام حیطه ها بجز در حیطه عملکرد جسمانی را نشان داد. 

بحث و نتیجه گیری:  با توجه به بالا بودن میزان نگرانی بیماران دیابتی خصوصاً در ابعاد مالی و شغلی،  اتخاذ روش هایی برای کاهش نگرانی بیماران  ضروری است تا از این طریق ضمن کاهش عوارض مستقیم ناشی از نگرانی، سطح کیفیت زندگی آنها هم ارتقاء یابد.


علی خسروی بنجار، سمانه سراوانی اول، امیر رضا صالح مقدم، مجتبی دلارام نسب، حسین شهدادی، عبدالغنی عبدالهی محمد، علی بزی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه و هدف: شیوع جهانی دیابت از ۳۰ میلیون نفر در سال ۱۹۸۵ به ۱۷۷ میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ افزایش یافته است. تخمین زده می شود که کل افراد مبتلا به دیابت از ۲۸۵ میلیون نفردر سال ۲۰۱۰ به ۴۳۹ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ برسد. رژیم درمانی بخش مهمی از برنامه ی درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ را تشکیل می دهد. به نظر می رسد آموزش مجازی جهت بهره بردن تمامی بیماران از خدمات آموزشی یک نیاز باشد. امروزه آموزش لوح فشرده به عنوان یک روش آموزشی نوین برای انتقال مفاهیم به صورت گسترده استفاده می شود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بوده و بر روی ۸۵ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ مرکز بهداشتی شهید قدسی مشهد انجام شد.
نمونه ها به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به دو گروه مداخله (آموزش مجازی) و کنترل (آموزش روتین) تقسیم گردیدند. مدت مداخله ۲ ماه بود که داده ها قبل و بعد از مداخله به وسیله پرسشنامه و نمونه خون جهت آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله جمع آوری شد و سپس با نرم افزار
SPSS نسخه ۵/۱۱و با استفاده از آزمون های T مستقل، T زوجی وRepeated Measures ANOVA  تحلیل گردیدند.
یافته ها: نتایج نشان داد بعد از مداخله از نظر آماری افزایش معنی داری در میانگین نمرات پیروی از رژیم درمانی در گروه آموزش مجازی در مقایسه با گروه آموزش سنتی (روتین) مشاهده گردید. (۰۵/۰p< ). اختلاف میانگین و انحراف معیار هموگلوبین گلیکوزیله در هر دو گروه بعد از مداخله معنی دار بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های موجود آموزش مجازی بر پیروی از رژیم درمانی و بر جنبه های مختلف از نظر امکانات و کم کردن ترددها تاثیرات مطلوبی دارد و اجرای آن با کمترین امکانات و هزینه میسر است، توصیه می شود پرستاران هر چه بیشتر با این نوع آموزش آشنا شده و از آن جهت آموزش به بیماران استفاده نمایند.
 
محمدرضا فیروزکوهی، عبدالغنی عبدالهی محمد، افسانه رئیسی فر، عباس بلوچی، احمدرضا فیروزکوهی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه و هدف: دیابت ﻋﻠﺖ ﻧﻬﺎیﯽ نابینایی، ﻧﺎرﺳﺎیﯽ ﮐﻠﯿﻪ و ﻗﻄﻊ اﻧﺪام ﺗﺤﺘﺎﻧﯽ اﺳﺖ و ﺗﻘﺮیﺒﺎً ﻋﻠﺖ ﺑﯿﺸﺘﺮ از ﻧﯿﻤﯽ از ﻗﻄﻊ ﻋﻀﻮﻫﺎی ﻏﯿﺮﺗﺮوﻣﺎﺗﯿﮏ، می باشد. دیابت به عنوان یک بیماری پیشرونده مزمن بیمار را با چالش های جسمی، اجتماعی و روانی مواجه می کند؛ که خطر ابتلا به مشکلات روحی روانی را افزایش و کیفیت زندگی را کاهش می دهد. لذا هدف این مطالعه سنتز مطالعات کیفی در مورد تجربیات بیمارن دیابتی نوع ۲ در ایران
می باشد.

مواد و روش ها: این مطالعه یک بررسی سیستماتیک و سنتز شواهد کیفی بر مبنای متدولوژی جوآننا بریگز بود.  کلمات کلیدی اولیه  در پایگاه های معتبر داخلی و خارجی از جمله  Google Scholar, PubMed, Wiley, Elsevier,SID, Magiran   به زبان های فارسی و انگلیسی چاپ شده تا پایان ۲۰۱۷ مورد جستجو قرار گرفتند. دو نویسنده به طور مستقل مقالات را از نظر معیارهای ورود، استخراج داده ها و ارزیابی کیفیت مطالعات مورد بررسی قرار دادند و از روش فرا تجمعی (متا اگریشن) برای سنتز یافته ها استفاده شد.

یافته ها: در کل ۱۵ مطالعه کیفی شرایط ورود به مطالعه را کسب کردند. در نهایت سه تم سنتز  گردید که شامل محدودیت های فردی نسبت به دیابت، دیدگاه های مثبت نسبت به بیماری، و نگرانی های آینده میباشند.

بحث و نتیجه گیری: تجربیات بیماران دیابتی در ایران نشان داد که آنها به توجهات ویژه ای نیاز دارند تا بر محدودیت ها و نگرانی هایشان فائق آیند


عبدالغنی عبدالهی محمد، محمدرضا فیروزکوهی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده


سید سجاد صفری، مژگان رهنما، عبدالغنی عبدالهی محمد، مهین نادری فر،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: تبعیت بیماران دیابتی نوع دو از رفتارهای خودمراقبتی نقش با اهمیتی در پیشگیری از این عوارض بیماری دارد و مصاحبه انگیزشی بعنوان یک مداخله جهت تغییر رفتارهای بهداشتی مطرح است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مصاحبه ی انگیزشی انفرادی مبتنی بر خود مراقبتی بر تبعیت بیماران مبتلا به دیابت نوع۲ بستری در بیمارستان نبی اکرم زاهدان در سال ۱۳۹۷ انجام شد.
روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی ۴۰ بیمار مبتلا به دیابت انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله ۲۰ نفر و کنترل ۲۰ نفر تقسیم بندی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه تبعیت از درمان بیماران مبتلا به بیماری های مزمن بود. گروه مداخله ۴ جلسه آموزش مصاحبه ی انگیزشی مبتنی بر خود مراقبتی را بصورت انفرادی و گروه کنترل طی ۴ جلسه همان محتوای آموزشی را به شیوه معمول چهره به چهره بدون کاربرد اصول مصاحبه انگیزشی دریافت کردند. ۸ هفته بعد از پایان مداخله، تبعیت در هر دو گروه سنجیده شد. داده ها به کمک آزمون آماری شاپیروویلک، تی مستقل و تحلیل کوواریانس و توسط نرم افزار SPSS نسخه ی ۲۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بعد از مداخله، میانگین نمره ی تبعیت بیماران مبتلا به دیابت در گروه مداخله ۱۵۰/۵۷ به طور معناداری بیش از میانگین نمره بیماران گروه کنترل ۱۴۱/۲۷بود. (P<,۰۰۱)
نتیجه گیری: آموزش مصاحبه ی انگیزشی مبتنی بر خود مراقبتی احتمالا تاثیر مثبتی بر تبعیت بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ دارد. لذا استفاده از اصول مصاحبه ی انگیزشی در آموزش به این بیماران توسط پرستاران توصیه می شود.
محمدرضا فیروزکوهی، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده


محمدرضا فیروزکوهی، نصرالله علیمحمدی، نجمه عزیزی، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه و هدف: نظر به اهمیت  مطالعات مروری در جهت دست یابی، بازیابی، مرور، ترکیب، تحلیل و یکپارچه نمودن  نتایج مطالعات اصیل و بنیادی در راستای دست یابی به دانش مورد نیاز، مطالعه حاضر به معرفی مشخصات و کاربرد  انواع روشهای مروری و نقش انها در ارتقا دانش پرستاری می پردازد.
مواد و روشها: به منظور دست یابی به اهداف مطالعه، از روش کتابخانه ای استفاده شده است. بدین منظور  داده ها از پاب مد، گوگل اسکولار، مگیران و اس ای دی استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
 یافته ها: بررسی ها نشان می دهد که؛ همه مطالعات مروری طی سال های اخیر روند رو به رشدی داشته است و پژوهشگران اهمیت آن را در پیشبرد دانش در رشته ها ی علوم پزشکی درک کرده اند. در بین انواع مطالعات مروری۱۰ نوع از آنها  بیشتر به انها پرداخته شده است، انتخاب و خصوصیات و ویژگی انها توضیح داده شده است.
نتیجه گیری: با توجه به افزایش حجم و تعداد اطلاعات تخصصی در دنیای امروزی، آگاهی و ا ستفاده از نتایج مطالعات مروری در انتشار نتایج مطالعات مختلف و در تصمیم گیریهای بالینی مبتنی بر شواهد بسیار موثر است. همچنین با توجه به اینکه در ایران بیشتر مطالعات به سیستماتیک و متاآنالیز محدود شده است، مقاله حاضر با معرفی تعداد دیگری از انواع مطالعات مروری توجه محققین را به ارزشمندی سایر مطالعات مروری  و نقش آنها در تصمیم گیری های بالینی معطوف می کند.

 
ابوالفضل راهبر، محمدرضا فیروزکوهی، مژگان رهنما، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه و هدف: بیماران دیابتی نوع ۲ مشکلات متعدد جسمی و روانی مثل استرس،‌ اضطراب، افسردگی و اختلالات کیفیت خواب را تجربه می کنند که نیازمند اقدامات لازم است. تاکنون مطالعات اندکی اثربخشی آوای طبیعت بر اختلالات خلقی و خواب بیماران را سنجیده است، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آوای طبیعت بر استرس، اضطراب، افسردگی و کیفیت خواب بیماران دیابتی نوع ۲ انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۴۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ در دو گروه مداخله و شاهد مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اضطراب، استرس، و افسردگی ((DASS-۲۱ و کیفیت خواب پیتزبرگ قبل و پس از یک هفته از زمان مداخله آوای طبیعت جمع آوری شدند. گروه مداخله به مدت یک هفته روزانه ۲ بار صبح و شب قبل از خواب، و در هر مرحله به مدت ۲۰ دقیقه به فایل صوتی حاوی آوای طبیعت گوش دادند. گروه شاهد نیز  برنامه مراقبت پرستاری معمول را دریافت می‌کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج آزمون تی مستقل تفاوت معنی دار آماری در میانگین نمرات استرس(۱۱/۷۰±۳/۱۴)  درمقابل(۹/۶۰±۳/۵۷)،  اضطراب (۹/۵۰±۳/۳۲) در مقابل(۸/۰۵±۳/۳۱)،  افسردگی (۹/۲۵±۳/۷۷) درمقابل (۹/۳۰±۴/۰۷) و کیفیت خواب (۹/۲۲±۳/۶۱) در مقابل (۹/۴۴±۴/۰۶) بیماران دیابتی بین دو گروه مداخله و شاهد را در پس آزمون نشان نداد. اما نتایج آزمون آنکوا با کنترل نمرات پیش آزمون تفاوت معنی داری را در میانگین نمرات استرس بین گروه مداخله و شاهد) را کاهش داد.
نتیجه گیری: آوای طبیعت استرس بیماران دیابتی را کاهش داد اما بر اضطراب،افسردگی و کیفیت خواب آنها تاثیر قابل‌توجهی ندارد.

خدیجه رضایی کیخایی، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده


محدثه دلپیشه، محمدرضا فیروزکوهی، مژگان رهنما، مهین بدخش، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: دیابت بارداری یا افزایش سطح گلوکز خون طی بارداری بدون سابقه قبلی،  یکی از مشکلات بهداشتی در حال افزایش در سراسر دنیا است که با عوارض مادری و جنینی فراوانی همراه است. با توجه به ارائه داده‌های متفاوت طی مطالعات انجام‌شده در نقاط مختلف ایران درزمینه ی شیوع دیابت بارداری، مطالعه‌ی حاضر باهدف تعیین میزان شیوع کلی دیابت بارداری در ایران به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام گرفت.
روش کار: مقاله‌ی حاضر یک مطالعه مروری و متاآنالیز در ایران است که به‌منظور تعیین شیوع دیابت در کل کشور ایران با جست‌وجو در پایگاه‌های الکترونیکی SID، MagIran، Google Scholar انجام شد.  بعد از ارزیابی کیفی مقالات استخراج‌شده،  درنهایت   ۲۴ مقاله که طی سال‌های  ۱۳۸۳تا ۱۳۹۷ در ایران انجام‌شده بودند، وارد مطالعه شدند.   داده ها با روش اثر تصادفی و با استفاده از نرم افزار STATA ۱۷  تحلیل شدند.
یافته ‌ها: از ۳۱ استان کشور، در ۱۴ استان اطلاعات درزمینه ی شیوع دیابت بارداری در دسترس بود که به‌طورکلی از ۲۶۸۴۹ نفر شیوع دیابت در کل کشور ۷,۹% با حدود اطمینان ۹۵%    (۵.۹۶-۱۰.۰۸)  و I۲=۹۷.۳۶%     بود. کمترین شیوع مربوط به استان اردبیل با شیوع ۱.۳۳% و بیشترین شیوع در استان های تهران و مازندران به ترتیب با شیوع ۲۳.۹۹%   و  ۲۳.۱۳% بود.

علیرضا حسن زاده، فرشته قلجایی، عبدالغنی عبدالهی محمد، مهین نادری فر،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه و هدف: شایع ترین بیماری غدد درون ریز دوران کودکی و نوجوانی دیابت نوع یک یا وابسته به انسولین می باشد. مادران به خاطر تزلزل در نقش مادری و آینده ی کودک به طرز خاصی دلواپس و نگران  می باشند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزشی بر اضطراب مادران کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱انجام شد.
 روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی که بر روی ۴۰ مادر دارای کودک  دیابتی نوع ۱ به صورت پیش آزمون – پس آزمون انجام شد. پژوهشگر با حضور در محیط پژوهش و جلب مشارکت مادران و داشتن معیارهای ورود به مطالعه به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف واحدهای پژوهش را انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار می داد. تعداد جلسات بر اساس نیاز و شرایط مادر بیمار حداقل سه جلسه و با فاصله زمانی یک روز در میان به مدت ۳۰دقیقه در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری اطلاعات را پرسشنامه دو بخشی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اضطراب آشکار  اشپیل برگر۴۰ سوالی تشکیل داد. روایی و پایایی پرسشنامه در مطالعات مختلف تایید شده است.داده های به دست آمده به کمک نرم افزار spss نسخه۲۱ به کمک آمار توصیفی مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت. سطح معناداری در این مطالعه ۰۵/۰ مد نظر است.
یافته ها: تحلیل داده­ها نشان داد که دو گروه از نظر سن کودک، جنس، سن مادر, تحصیلات مادر, تعداد فرزند و مدت ابتلا به بیماری دیابت تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند. میانگین نمره ابعاد و نمره کل اضطراب نمونه­های مطالعه درگروه مورد  بعد از مداخله  نسبت به قبل از مداخله بهبود یافته بود . اما این تفاوت معنادار نبود.
نتیجه گیری: مادران کودکان مبتلا به دیابت در گروه مداخله پس ازآموزش نمره کمتری از اضطراب و ابعاد آن نسبت به قبل آموزش داشتند. به عبارت دیگر مداخله انجام گرفته باعث بهبود نمره اضطراب مادران شده است. با توجه به نتایج می توان پیشنهاد کرد که در شروع بستری کودکان در بخش، نیاز های آموزشی آنها و مادرانشان بررسی شود و محتوای آموزشی بر اساس آن تهیه و تنظیم شود، تا باعث کاهش اضطراب مادران شود.

 
مهین نادری فر، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده


فاطمه میرزایی، عبدالغنی عبدالهی محمد،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده


الهام کیخا، مژگان رهنما، حسین شهدادی، عبدالغنی عبدالهی محمد، مهین نادری فر،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه و هدف: مادران معمولاً مراقب اصلی کودکان مبتلا به دیابت هستند، که این امر زندگی آنها را تحت تأثیر قرار می دهد. از آنجا که معنویت بعنوان یکی از ابعاد خود مراقبتی معرفی شده، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر خود مراقبتی مبتنی بر معنویت مادران بر کنترل متابولیکی کودکان دیابتی نوع یک انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی۷۰ مادر کودک مبتلا به دیابت نوع یک انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله ۳۵ نفر و کنترل۳۵  نفر تقسیم بندی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و سنجش میزان شاخص های کنترل متابولیکی(هموگلوبین گلیکوزیله، تری گلیسرید، کلسترول) بود.
یافته ها: آزمون آماری تی مستقل تفاوت معنی دار آماری بین میانگین نمرات هموگلوبین گلیکوزیله گروه مداخله و گروه کنترل قبل و بعد از آزمون را نشان داد. اما با کنترل نمرات نمرات پیش آزمون با استفاده از آزمون آنکووا، تفاوت معنی دار آماری در میانگین نمرات هموگلوبین گلیکوزیله بین گروه مداخله (۷/۶۵ و ۷/۰۴) ۷/۳۴ و گروه کنترل (۷/۲۴ و ۶/۶۳) ۶/۹۳ مشاهده نشد. ضمناً میانگین نمرات تری گلیسرید گروه مداخله از ۱۴/۵۸±۸۵/۴۶ به  ۴۶/۱۶±۴۶/۸۵ و گروه کنترل از۲۹/۶۳±۸۳/۵۱ به ۲۴/۸۱±۸۳/۸۶ و میانگین کلسترول گروه مداخله از۱۰/۶۷± ۱۷۸/۶۶ به (۱۱/۶۴±۱۷۸/۴۹) و گروه کنترل از(۱۱/۳۹±۱۷۴/۱۷)  به (۱۲/۵۱±۱۷۵/۶۰) تغییر کرد اما آزمون تی مستقل تفاوت معنی دار آماری بین میانگین نمرات دو گروه را نشان نداد.
نتیجه گیری: علیرغم اینکه انتظار می رفت مداخله آموزشی خود مراقبتی مبتنی بر معنویت مادران از طریق ارتقاء سلامت معنوی مادران زمینه ساز ارتقاء توانمندی ایشان در ایفاء نقش نظارتیشان بر کنترل متابولیکی فرزندانشان گردد، بر بهبود شاخص های کنترل متابولیکی این کودکان اثر بخش نبود. از دید پژوهشگر احتمالا نیازهای حمایتی این مادران بیشتر از میزان ارائه شده بوده است و ارائه حمایت معنوی به تنهایی کافی بنظر نمی رسد. بنابراین پیش بینی می شود فراهم آوردن شرایطی که بتواند نیازهای حمایتی همه جانبه ای را از این مادران فراهم آورد ضروری بنظر می رسد.

 

صفحه ۱ از ۱