:: دوره 5، شماره 4 - ( 9-1396 ) ::
جلد 5 شماره 4 صفحات 306-295 برگشت به فهرست نسخه ها
استفاده از الگوی پرسید در نیازسنجی آموزشی خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت
مهناز صلحی ، صادق حضرتی ، مسعود شعبانی ، نازیلا نژاددادگر
دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ، naziladadgar@gmail.com
چکیده:   (3956 مشاهده)

مقدمه وهدف:  دیابت یکی از شایعترین بیماریهای غیرواگیر با عوارض قابل توجه در سراسر جهان می باشد. یکی ازراهکارهای کنترل عوارض بیماری دیابت خودمراقبتی و مسئولیت پذیری بیمار در فرایند درمان است . هدف این مطالعه نیازسنجی آموزشی جهت تعیین اولویت مداخلات به منظور افزایش مشارکت و خودمراقبتی بیماران با استفاده از الگوی پرسید در شهرستان اردبیل در سال 1396 بود .

مواد وروشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی –تحلیلی می باشد که بر روی 129 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت شهر اردبیل، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات فرم مشخصات ، پرسشنامه استاندارد خودمراقبتی و چک لیست محقق ساخته بر اساس سازه های الگوی پرسید بود. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار 16 SPSS و آزمونهای آماری انجام شد.

یافته ها: نتایج مطالعه جاری نشان داد آگاهی بیماران مبتلا به دیابت در زمینه عوارض  عدم کنترل بیماری  دیابت، علائم بیماری، رعایت رژیم غذایی و فعالیت فیزکی مناسب نمی باشد. دسترسی به کلاسهای آموزشی، مکان مناسب ورزشی و مشاوره تغذیه رایگان از خواسته های بیماران مورد مطالعه می باشد.  همچنین یافته های این مطالعه نشان داد بین رفتار خودمراقبتی بیماران با تحصیلات ارتباط معنی دار آماری وجود دارد و متغیر خودکارآمدی مهم ترین پیش گویی کننده رفتار خود مراقبتی در جمعیت شرکت کننده در مطالعه بود.

بحث ونتیجه گیری: انجام نیازسنجی قبل از اجرای مداخلات آموزشی خودمراقبتی به برنامه ریزان کمک می کندتا در طراحی و اجرای مداخلات و تهیه رسانه های آموزشی، اولویتهای تاثیرگذار را شناسایی کرده و به صورت هدفمند عمل نمایند .

واژه‌های کلیدی: الگوی پرسید، نیازسنجی آموزشی، دیابت، خودمراقبتی
متن کامل [PDF 814 kb]   (3765 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مداخلات برای دیابت
دریافت: 1396/7/15 | پذیرش: 1396/8/20 | انتشار: 1396/10/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 4 - ( 9-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها