Research code: R.IAU.K.REC.1041.008
Ethics code: R.IAU.K.REC.1041.008
Kazemi S, Taghiloo S, Sodagar S, Bahrami Hidji M, Shirzad N. A Comparison Between the Effectiveness of Lifestyle Education Based on the BASNEF Model and World Health Organization Model in Psychological Distress among Patients with Type II Diabetes. J Diabetes Nurs 2023; 11 (1) :2019-2038
URL:
http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-561-fa.html
کاظمی سرور، تقی لو صادق، سوداگر شیدا، بهرامی هیدجی مریم، شیرزاد نوشین. مقایسه اثربخشی آموزش سبکزندگی مبتنی بر مدل بزنف و مدل سازمانبهداشتجهانی بر درماندگی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. فصلنامه پرستاری دیابت. 1401; 11 (1) :2019-2038
URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-561-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی آستارا ، s.taghiloo@iau-astara.ac.ir
چکیده: (2341 مشاهده)
مقدمه و هدف: دیابت یک نگرانی مهم برای سلامتی در جهان است که درصورت همبودی با اضطراب، افسردگی، استرس و سبکزندگی ناسالم بر وسعت شدت و عوارض آن افزوده خواهد شد. اصلاح سبکزندگی در مبتلایان به دیابت میتواند درماندگی روانشناختی بیماران و درنتیجه پیشآگهی بیماری را دستخوش تغییرات مطلوبتری نماید. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه آموزش سبکزندگی مبتنی بر مدل بزنف و مدل سازمان بهداشت جهانی بر درماندگی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
روش پژوهش: پژوهش نیمهآزمایشی و از نوع گسترش یافته چندگروهی با طرحهای پیشآزمون- پسآزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. سه ماه بعد از پس آزمون پیگیری برای هر سه گروه اجرا شد. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به بخش غدد بیمارستان امامخمینی در سال 1400 بود. از یک لیست 100 نفری بیماران مبتلا به دیابت، 60 نفر شناسایی و 45 نفر بهصورت تصادفی انتخاب و با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شد. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-21) استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه 26 و تحلیل آمیخته با اندازهگیری مکرر تحلیل گردید.
یافته ها: یافتهها حاکی از تأثیر آموزش سبکزندگی مبتنی بر هر دو مدل بر اضطراب، افسردگی و استرس و پایداری این تأثیر در مرحله پیگیری بود. آموزش سبکزندگی مبتنی بر مدل بزنف در مقایسه با مدل سازمانبهداشتجهانی میانگین افسردگی را بیشتر کاهش داد اما تفاوت اثر دو گروه بر اضطراب و استرس معنادار نبود.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از اثربخشی آموزش سبکزندگی مبتنی بر هردو مدل بزنف و مدل سازمانبهداشتجهانی بر درماندگی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و برتری آموزش سبکزندگی مبتنی بر مدل بزنف در مقایسه با مدل سازمانبهداشتجهانی بود. بنابراین آموزش سبکزندگی بهعنوان درمان کمکی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو ضروری بهنظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مداخلات برای دیابت دریافت: 1401/10/17 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1402/2/25