Journal of
Diabetes Nursing
دوره 11، شماره 1 - ( 11-1401 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 2038-2019 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: R.IAU.K.REC.1041.008
Ethics code: R.IAU.K.REC.1041.008

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kazemi S, Taghiloo S, Sodagar S, Bahrami Hidji M, Shirzad N. A Comparison Between the Effectiveness of Lifestyle Education Based on the BASNEF Model and World Health Organization Model in Psychological Distress among Patients with Type II Diabetes. J Diabetes Nurs 2023; 11 (1) :2019-2038
URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-561-fa.html
کاظمی سرور، تقی لو صادق، سوداگر شیدا، بهرامی هیدجی مریم، شیرزاد نوشین. مقایسه اثربخشی آموزش سبک‌زندگی مبتنی بر مدل بزنف و مدل سازمان‌بهداشت‌جهانی بر درماندگی روان‌شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. فصلنامه پرستاری دیابت. 1401; 11 (1) :2019-2038

URL: http://jdn.zbmu.ac.ir/article-1-561-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی آستارا ، s.taghiloo@iau-astara.ac.ir
چکیده:   (2341 مشاهده)
مقدمه و هدف: دیابت­ یک نگرانی مهم برای سلامتی در جهان است که درصورت همبودی با اضطراب، افسردگی، استرس و سبک­زندگی ناسالم بر وسعت شدت و عوارض آن افزوده خواهد شد. اصلاح سبک­زندگی در مبتلایان به دیابت می­تواند درماندگی روان­شناختی بیماران و درنتیجه پیش­آگهی بیماری را دستخوش تغییرات مطلوب­تری نماید. بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه آموزش سبک‌زندگی مبتنی بر مدل بزنف و مدل سازمان بهداشت جهانی بر درماندگی روان­شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
روش پژوهش: پژوهش نیمه­آزمایشی و از نوع گسترش یافته چندگروهی با طرح­های پیش­آزمون- پس­آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. سه ماه بعد از پس ­آزمون پیگیری برای هر سه گروه اجرا شد. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به بخش غدد بیمارستان امام­خمینی در سال 1400 بود. از یک لیست 100 نفری بیماران مبتلا به دیابت، 60 نفر شناسایی و 45 نفر به‌صورت تصادفی انتخاب و با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شد. برای جمع­آوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-21) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم­افزار آماری SPSS نسخه 26 و تحلیل آمیخته با اندازه­گیری مکرر تحلیل گردید.
یافته ها: یافته­ها حاکی از تأثیر آموزش سبک‌زندگی مبتنی بر هر دو مدل بر اضطراب، افسردگی و استرس و پایداری این تأثیر در مرحله پیگیری بود. آموزش سبک‌زندگی مبتنی بر مدل بزنف در مقایسه با مدل سازمان­بهداشت­جهانی میانگین افسردگی را بیشتر کاهش داد اما تفاوت اثر دو گروه بر اضطراب و استرس معنادار نبود.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از اثربخشی آموزش سبک‌زندگی مبتنی بر هردو مدل بزنف و مدل سازمان­بهداشت­جهانی بر درماندگی روان­شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و برتری آموزش سبک‌زندگی مبتنی بر مدل بزنف در مقایسه با مدل سازمان­بهداشت­جهانی بود. بنابراین آموزش سبک‌زندگی به­عنوان درمان کمکی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو ضروری به­نظر می­رسد.
متن کامل [PDF 1481 kb]   (1100 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مداخلات برای دیابت
دریافت: 1401/10/17 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1402/2/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.